Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ награди дарителите за 2022 г.

-

Снимка: Стефан Рангелов, Национална библиотека

Вчера, 7 февруари, се проведе церемония по награждаването на дарителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за 2022 г. На Петата официална церемония „Дарител на годината“ за 2022 бяха отличени частни дарители, институции и организации, в шест категории, съобщават от библиотеката. 

Всяко дарение е значимо и важно за библиотеката, защото традицията на дарителството е в основата на съграждането на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. За фонда на Националната библиотека през 2022 г. са дарени издания от 23 институции и 42 частни лица на обща стойност над 53 000 лв.

Статуетка и почетна грамота в категория „Развитие на научно-изследователската дейност“ бе присъдена на Красимир Мартинов, председател на УС на Сдружение „В.Л.С.С.П.З.Б.“, което осигури стипендии за студенти следдипломна професионална подготовка по „Османистика“.

За принос към Националната библиотека плакет и грамота в категорията “Книгоиздаване“ получи Нов български университет и „Център за книгата“ към университета , което включва 85 заглавия в 1275 екземпляра. Грамота и плакет получи Димитър Рачев, ЕТ „Футурел“ за дарение по програмата на Библиотеката „Осинови книга“.

В категорията „Книжовна памет“ беше награден Балкански водороден клъстер за направеното дарение за издаването на фототипното издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г.

В същата категория „Книжовна памет“ е отличен и художникът Тодор Ангелиев, за цялостно брандиране, дизайн и лого на 145-та годишнина на Националната библиотека. Художникът подари оригинала на своята картина с Библиотеката, използвана за годишнината, на директора доц. д-р Красимира Александрова.

В категорията „Материално-културно наследство“ бе отличен академик Иван Тодоров за дарението на портрет на неговия баща - проф. Тодор Боров на художника Васил Стоилов. Проф. Боров е виден библиограф и основател на Българския библиографски институт разкрит на територията на Библиотеката и със заслуги за построяването на сегашната сграда на Националната библиотека точно преди 70 години.

В категорията „Книгите на дарителите“ за 2022 г.бяха връчени две награди на Фондация „Слово и Дух“ за дарение от 268 заглавия според завещанието на проф. Вера Ганчева, бивш директор на Националната библиотека, преводач и литературен изследовател и на Евдокия Златарова, за дарението от семейната лична библиотека на проф. Иван-Асен Златаров, което се състои от 44 заглавия, албуми и документи, постъпили във фонда на Библиотеката.

В своята реч по време на церемонията директорът на Националната библиотека, припомни думите на проф. Асен Златаров за дарителството из „Днешната нравствена криза“, 1922 г. „...само съзнанието за дълг, само волята към добротворство, ...само това има стойност: и лична и социална. Без морал, няма цимент в обществото и човешкото в него рухва!“

Специални благодарности и грамоти получиха посолствата на Словения, Нигерия, Азербайджан, Словакия, Пакистан, Черна гора, Иран, Алжир, Грузия, Монголия, Казахстан, Сърбия, Куба, Индия, Армения - 15 държави, които откриха свои литературни кътове в Националната библиотека и така изградиха мостове между културата и литературата на нашите народи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж.......

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова тв...

Прочети още keyboard_arrow_right