Националният филмов център обяви януари за месец на българското кино

Националният филмов център обяви януари за месец на българското кино

Снимка: Национален филмов център

Националният филмов център в София обявява януари за месец на българското кино. Поводът е не само 13-ти януари – датата, приета официално за Ден на българското кино, но също така отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и премиери на няколко филмови заглавия.

На 1 януари е роден Въло Радев - един от знаковите кинорежисьори на българското кино, създател на емблематичните филми – „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, „ Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ реж. Н. Корабов. Оператор, сценарист и режисьор, чиито филми събират в киносалоните милиони зрители, а Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в „Златния каталог“ филма му „Крадецът на праскови“ – останал ненадминат като работа с камерата и актьорите, филм в който блести ярко и звездата на незабравимата Невена Коканова.

100-годишнината на Въло Радев ще се отбележи на 9-ти януари във Филмотечно кино „Одеон“ със специална прожекция на филмовата версия на „Адаптация“. На събитието ще присъстват актьорите, участващи в лентата: Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и композитора на филма Митко Щерев и Васил Найденов - изпълнител на едноименната песен.

С програма от избрани филми на Въло Радев ще се включи и БНТ - медиен партньор на месеца на българското кино.

На 13-ти януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще се прожектира специална селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали.

В рамките на месеца киноманите ще могат да видят премиерите на филмите: „Майка“ на Зорница София Попганчева (от 13 януари); „Януари“ (от 20 януари) на Андрей Паунов; българо-испанската копродукцията „Васил“ (от 27 януари) с участието на И. Бърнев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right