Научна конференция ще отбележи 100-годишнината от рождението Радой Ралин в Столична библиотека

-

Снимка: Столица.bg

Департамент „Нова българистика“ на Нов български университет организира Национална научна конференция по случай 100-годишнината от рождението на големия писател, поет и сатирик Радой Ралин, съобщават от университета.

Събитието ще се състои в зала "Вяра" на Столичната библиотека днес, 29 април, от 10,00 часа.

14 академични лица, изследователи, някои от тях лично познавали в миналото Радой Ралин, ще вземат участие в конференцията, каза пред Радио София ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов. Сред лекторите са още водещи преподаватели от НБУ, Софийския и Пловдивския университет, Института за литература на БАН. Проф. Божидар Кунчев ще произнесе встъпителния доклад, посветен на Радой Ралин.

Основният урок, който Радой Ралин е оставил след себе си е, че човек никога не трябва да прави компромиси с базисни човешки ценности, каза още проф. Дойнов.

"Никога не трябва да се съгласяваш с насилието, както срещу човека така и срещу словото, да не търпиш никаква цензура, когато тази цензура ти е наложена от диктатура да се опитваш да я надхитряваш, така че тази цензура дълбоко да съжалява, че се е занимавала с теб. Друг много важен урок, той го нарича "правото да се разочароваш" и най-вече има предвид разочарованието от утопични идеи, в които човек е склонен понякога да вярва", каза още той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right