НБ "Св. Св. Кирил и Методий" с изложба за 135 години от Съединението

НБ "Св. Св. Кирил и Методий" с изложба за 135 години от Съединението

Снимка: НБ "Св. св. Кирил и Методий"

„Съединението – събития и личности” е заглавието на изложбата, с която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 135 години от едно от най-значимите събития в новата българска история.

В изложбата са представени документи и фотографии от Българския исторически архив на Националната библиотека. Документите във витрините и в съпровождащата видео изложба са подредени в хронологичен ред.

Сред тях се открояват Програма и Устав на Българския таен централен революционен комитет, Възвание от Българския таен централен революционен комитет към българския народ за обявяване на Съединението, Манифест от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Манифест на княз Александър I Батенберг до българския народ за обявяване на Сръбско-българската война и др.

Акцент в изложбата са и фотографиите на Алеко Богориди – главен управител на Източна Румелия (1879 – 1884), Гаврил Кръстевич – главен управител на Източна Румелия (1884 – 1885), Продан Тишков, Недялка Шилева – жената, която изработва революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението, генерал Данаил Николаев, княз Александър I Батенберг.

Видео материалите в изложбата за Съединението разкриват дейността на значими личности, участвали в подготовката, обявяването и защитата на Съединението на България.

Изложбата „Съединението – събития и личности” може да бъде разгледана в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" от 3 до 23 септември 2020 г., от 9 до 17 часа.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община организира куклено - музикален спектакъл за деца ......

Столична община всяка година организира в летните месеци богата програма с културни прояви на открити сцени. Тази годин...

Прочети още keyboard_arrow_right