НЧ „Васил Левски“ 1928 в Подуяне е домакин на Фестивал за най-малките в София

НЧ „Васил Левски“ 1928 в Подуяне е домакин на Фестивал за най-малките в Соф

Снимка: Google.com

Фестивалът „Читалище на открито“, организиран от НЧ „Васил Левски“ 1928, ще се проведе на 19 и 26 юни на две различни локации в столицата. На 19 юни дейностите на читалището и други интересни и забавни активности за деца ще бъдат представени в двора на 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“, а на 26 юни в парк „Герена“, съобщиха организаторите.

14 юни, София. За първа година НЧ „Васил Левски“ с подкрепата на Национален фонд култура организира фестивал за деца на две дати този юни. На 19 и 26 юни съответно в двора на 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“ и в парк „Герена“ ще бъдат представени дейностите на читалището по забавен и интерактивен начин. Родителите и децата ще могат да се запознаят с преподавателите в различните школи и да видят изпълнения на децата от тях. Читалището е основоположник на идеята за "Изкуство и култура за цялото семейство", с акцент повече прояви на открито и закрито. Това е в пълен синхрон с културната стратегия на София за децентрализация на културния живот от центъра към периферните райони, какъвто е и район “Подуяне”.

„Благодарим за подкрепата на НФК, които ни гласуваха доверие за това събитие. Ще успеем да покажем дейностите на читалището, а децата ще имат възможност да се срещнат с преподаватели като примабалерината Веса Тонова, Емилия Желева артист-балетист в НФА“Филип Кутев“, Любомир Желев – солист инструменталист в НФА “Филип Кутев, Дима Труфкин от оркестър „Шевица“ и други“, сподели Борис Самаринов, секретар на НЧ „Васил Левски“.

Програмата на фестивала за ще бъде разделена в два блока. Сутрешния блок от 11:00 часа до 13:30 ще представлява “Творческо пътешествие”. В него ще участват до 50 деца разделени в групи по 5. Всяко дете ще получи карта и ще трябва да обиколи всички 16 точки разпределени в двора на училището или парка. На всяка точка ще има преподавател от читалището, който ще представи дейността с която се занимава по интересен и интерактивен начин - танцово изкуство, музикален инструмен и други.

След “презентацията” децата получават лепенка, която залепват на картата си и продължават към следващата точка. Групите ще бъдат напътствани от скаутите от Национална скаутска организация на България. Накрая децата ще минат и през точките, организирани от партньорите на фестивала - “Пътуващо читалище” - Безопасност на движението“, „Познаваме ли България и нейните велики личности“ и Музей на “Пътуващо читалище”. Завършвайки пътешествието и представяйки попълнена карта всяко дете получава награда.

В следобедния блок е от 16 часа и ще включва:
16:00 до 17:00 часа - представяне на Национална скаутска организация на България (НСОБ) с различни игри и дейности с деца
17:00 - 19:30 часа - концерт на НЧ „Васил Левски“ 1928

 

НЧ “Васил Левски 1928” вече 93 години следва неотлъчно своята мисия да развива културата и изкуството, съхранява българския бит, традиции, чрез своите школи, любителски състави и библиотеки. Към 2021 година читалището има 26 броя школи и клубове - пиано, китара, цигулка, пеене, бас китара, кавал, гайда, тромпет, солфеж, акордеон, вокална група, барабани, английски език, народни танци, класически балет, модерен балет, хип хоп танци, приложно изкуство, рисуване, занималня, йога, “Клуб на скаута”, “Театралница олеле”, “Приятели на книгата”, “Кой обича приказки”, “Четем заедно” с 395 участници.
Читалището партнира активно с 5 училища и 7 детски градини на територията на район “Подуяне”. Един от основните приоритети е да допринасянето за децентрализация на културните събития от центъра на столицата и пренасянето им в крайните квартали, като така предоставяме по-лесен и удобен достъп до култура. В момента тече процедура по реновиране на основната сграда на читалището и концертната зала, с който вярваме, че ще се превърнем в нова точка на културната карта на София.

Ради Георгиев

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right