НИМ показва най-интересните археологически находки за 2020 г.

НИМ показва най-интересните археологически находки за 2020 г

Снимка: historymuseum.org

Изложба с най-интересните археологически находки по време на 22 експедиции през изминалата година бе открита в Националния исторически музей. Експозицията е наречена „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“, а ценностите могат да се видят в залата за временни експозиции. Едни от най-интересните находки са от средновековната българска столица Калиакра, разказа пред БНР директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова: 
 
„Проучвайки един средновековен некропол от втората половина на XIV в., попаднах на едно неочаквано погребение за нас – на млада девойка, около 14-годишна, с богати дарове, с изключително скъпо облекло е била облечена при погребението, от което облекло се намериха тъканите и те се изследват в момента. Предположихме, че става въпрос за т.нар. погребение сватба, при което сгодената девойка не е могла да встъпи в брак и е погребана като булка, за да се демонстрира нейният статут в отвъдния свят, както са вярвали тогава хората. За първи път ще го покажем и поне досега точно такова погребение не сме откривали“. 
 
За четвърта поредна година доц. Петрунова, дългогодишен ръководител на проучванията на Национален археологически резерват „Калиакра“, представя изключителни находки от средновековния некропол, намиращ се във вътрешния град на Калиакра. „Златният сектор“, както го нарича доц. Петрунова, е дал изключителна информация за средновековната българска столица Калиакра.
 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж.......

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова тв...

Прочети още keyboard_arrow_right