"Нощ на идеите“ в София - с фокус към бъдещето

-

Снимка: Facebook

Поредното издание на инициативата „Нощ на идеите“ ще се проведе днес, 20 април, в столицата, съобщават организаторите.

От 18.00 до 21.30 часа за осма поредна година френските институти в целия свят ще посветят една вечер за дискусия по избрана актуална тема. Френският институт в България ще обсъди проблемите, свързани с околната среда под мотото „Бъдещето ни: устойчиво или (не)поносимо?“.

"Ще изследваме индивидуалното и колективното ни отношение към природата и ще си поставим въпроса дали средата, в която живеем, ще може да издържи в дългосрочен план на сегашния ни начин на живот. Ще обсъдим моделите на производство и на потребление, а също и по какъв начин работим и прекарваме свободното си време. Моделът на обществото ни изглежда все по-компрометиран. Дали ще бъде възможно да постигнем съгласие за алтернативен модел на поведение?", казват организаторите.

Събитието се организира от Френския институт в България, в партньорство с Международния филмов фестивал „На брега“ с кауза за околната среда и с Институт по Океанология „проф. Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките (гр. Варна).

Програмата предвижда от 18.00 часа да бъде показан документалният филм „Нашето море от отпадъци“, посветен на Средиземно море, в което се изсипват 200 000 тона астмаса ежегодно. Автори и режисьори: Морад Азуз и Анка Улеа.

В „Нощ на идеите“ 2023 ще видим и председателя на сдружение „Планини и хора“ Любомир Попйорданов, тенисистката Магдалена Малеева, която е основател на няколко екологични асоциации и екоотговорни предприятия, професорът по социология и урбанизъм в Националния институт по приложни науки в Страсбург (INSA) Флоранс Рюдолф, както и Николай Вълчев - изследовател, директор на Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към БАН.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right