Новите акценти в Програма „Култура“ на Столична община

-

Снимка: Столица.bg

Подкрепа за проекти, насочени към развитието на вкус към изкуствата и клубни участия на млади музиканти са част от новите акценти в Столичната програма „Култура“. Това съобщават от пресцентъра на Столичен общински съвет.

Проекти, които утвърждават вропейската принадлежност на България, ценностите на демокрацията - свобода на словото, гражданско участие, културна изява и културно многообразие, както и екологичната устойчивост ще са специален хоризонтален приоритет на Столична програма „Култура” през 2023 г.

Предложението е на председателя на постоянната комисия по култура, наука, образование и културно многообразие Малина Едрева, общинските съветници Веселин Калановски и ВладимирМитов и зам.- кмета Мирослав Боршош. На предстоящото днес заседание на Столичния общински съвет ще бъде гласуван съдържателния обхват на Столична програма„Култура“ за 2023 г.

През следващата година се предвиждат специални акценти върху развитието на младите творци, професионалисти и мениджъри в сферата на културата, ангажиране на юношеската и младежката публика, дейностипо разширяване на комуникационните канали, промени в маркетинговите подходи и подкрепа на дебютни изяви.

Допълнени са възможностите за подкрепа в някои от направленията на програмата. В “Музика” е допустима подкрепата и на клубни изяви на младежката музикална сцена, а в „Танц, танцов театър и пърформанс“ ще може да се финансират и проекти, свързани с професионални изяви.

Направление 9 предефинира в “Културно-образователни проекти, активни публики” и към възможностите се прибавят проекти, които са насочени към формиране на културна грамотност и вкус към класическите и съвременните форми на изкуствата.
Съществено допълнени са изискванията в направление „Кино“, където много ясно са обособени двете групи проекти, които ще се подкрепят – за режисьорски дебюти и за документални филми. За всички направления е увеличен размерът на минималнотофинансиране.

Направление “Мобилност” ще бъде в три сесии с оглед да отговори на целогодишните ангажименти на творци и изпълнители. И през следващата година Дирекция „Култура“ на Столична община ще организира информационни срещи и обучения за творци и организации, които искат да кандидатстват по Столична програма „Култура“, като за пръв път ще бъде обърнато специално внимание на тези, които са начинаещи в подготовката и развитието на проектни идеи.

Всички промени, които се въвеждат са направени след обсъждания с творци, изпълнители, организатори на събития и управители на пространства за култура в София. Те са част от процеса за развитие на Програмата, които са базирани на потребностите на публиките, творците и културните оператори.

Столична програма „Култура” е създадена през 2007 г. и до момента по нея финансова подкрепа годишно получават стотици проекти на творци и организации, които променят културния облик на столицата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right