Ново издание на легендата за Орфей и Евридика с илюстрации на Ясен Гюзелев

-

Снимка: Издателство "Колибри"

Класическият мит за Орфей и Евридика, разказан от Иван Б. Генов и илюстриран от Ясен Гюзелев представя издателство „Колибри“.

Историята за Орфей и Евридика е един от най-тъжните митове в цялата вълшебна гръцка митология. В настоящото луксозно издание с твърди корици тя е разказана от дългогодишния преводач на най-високо равнище на правителствата на България и Гърция и редактор на художествена литература Иван Б. Генов. Генов се занимава активно със старогръцката митология, като е редактирал из основи класическия труд „Старогръцки легенди и митове“ на Н. А. Кун. Легендата е вълнуващо онагледена с прекрасните илюстрации на Ясен Гюзелев - един от най-характерните и изтъкнати съвременни илюстратори, чиито творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Художественото оформление на новото издание е дело на Кирил Златков.

В любовната си мъка Орфей забравил за видените ужаси, седнал, настроил лирата си и запял тъжна песен, с която замолил Хадес да му върне любимата, прекрасната нимфа Евридика. Младежът сърцераздирателно изливал тъгата и отчаянието си и умолявал страшния подземен цар или да му позволи да изведе жена си обратно в света на живите, или, макар че сам той бил жив, да го пусне завинаги при мъртъвците, за да остане с любимата. Така вълнуваща била трагичната му песен, че се разплакали дори безжизнените души на умрелите...

Премиерата на книгата ще се състои на 30 ноември от 18:30 ч. в Casa Libri със специалното участие на Ясен Гюзелев, Иван Б. Генов, Кирил Златков и Георги Лозанов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right