Оник Каранфилян представя „Outlet – OK?“ в столичната галерия „Графикарт“

photo_library
  • Оник Каранфилян представя „Outlet – OK?“ в столичната галерия „Графикарт“

    Снимка: Галерия "Графикарт"

  • Оник Каранфилян представя „Outlet – OK?“ в столичната галерия „Графикарт“

    Снимка: Галерия "Графикарт"

Галерия „Графикарт“ в София представя новата изложба на Оник Каранфилян „Outlet – OK?“. Експозицията ще бъде открита утре – 1 декември, 17:00 до 20:00 часа, и ще остане подредена до 15 януари 2023 г.

Какво е „оutlet“? Всеки средностатически човек може веднага да обясни думата - това е магазин за стока, която е останала от минали колекции на дадена марка. Всъщност това е само едно от значенията на тази дума. Според речника на Кеймбридж това е метод, чрез който могат да бъдат изразени емоции, енергия или способности.

В новата си изложба „Outlet – OK?“, Онник Каранфилиян за пореден път изразява себе си и своето виждане за света и за живота. Той е разказвачът на съвременния живот, участва активно в него, но наблюдава и отстрани - какво се случва с хората и най-вече с младото поколение. Модернизацията е завладяла човека, губейки себе си в желание за притежание на хора, предмети и чужди животи.  Това провокира да се говори с всякакви изразни средства, а при Онник те могат да бъдат - офорт, суха игла, акватинта, мецотинто, релефен печат, компютърна графика…  Изключително разнообразие от похвати и техники, с които усещаме богатството на изразния език на автора.

Неговото творчеството винаги е било символно. Всяка фигура, чертичка и дума са на правилното място, за да може зрителя да прочете разказа.

Както Любен Дилов - Син споделя: „Без изключение всяка негова изложба е част от голям и вълнуващ разказ, със собствена драматургия, основана на обрати, сблъсък и развитие на характери. С ярки сюжети, развиващи се в дълбочина – на авансцената на платното и на заден план. И във времето, и в пространството.“

Зад думата „outlet“ откриваме още едно значение и то е „отдушник“. Това значение също може да се интерпретира в предстоящата изложба на Онник „Outlet – OK?“, защото се вижда, че е от душа - оставил е душата си в нея и е готов да я покаже на зрителя. Тази изложба е „отдушник“ на темите, които винаги са го вълнували. Някои от тях вече са „говорени“, други ги е доразвил, а трети са изцяло нови. Минало, настояще и бъдеще се сливат в едно, митология, ренесанс и попарт, вплетени със символното значение на животни, птици и предмети се завързват във възела на живота.

Онник Каранфилян винаги е разбирал и играта на живота. Затова и проф. Аксиния Джурова споделя за автора: „Тази игра при Онник се олицетворява с въжето и неговите възли. Възлите, които сами си връзваме, в които се оплитаме и цял живот се мъчим да разплетем. Тръгваш по право въже, после стигаш до неговите криволици, сплитания и ако си съумял да ги разчетеш, отново си се озовал на правия път.“

За автора

Онник Каранфилян е роден на 8 март 1963 г. През 1982 г. завършва Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с отличие и първи целия випуск получава своята диплома с „отличие с похвала“. Между 1984 и 1988 г. работи в ситопечатница, ОУ „Кинефикация“ – Сливен, „Балканбас“ – Сливен. Между 1988 и 1994 г. следва графика в Националната художествена академия, в класа на проф. Стоян Стоянов – Течи. През 1994 г. защитава магистратура.

Дипломната му работа съчетава за пръв път в историята на българската графика (изобразително изкуство) класическите техники на печат (офорт, суха игла, акватинта, литография, релефен печат) с компютърна графика. Негова е и първата изцяло създадена дигитална графика, отпечатана на ръчна хартия „Magniani“ в изключително лимитирана серия от 20 отпечатъка.

Една от дипломните му работи е избрана за Триенале на изкуствата в Осака '94. Онник Каранфилян е единственият избран сред 19-те български автора, представени с 81 графики.

Негови творби са излагани в: Музей на изкуствата в Сабадел, Барселона; Палфругел в Жирона, Капела „Св. Йоан“; Ханкю, Осака, Япония; Галерия Оиши; Галерия Фукуда – дворец Фукуда; Даймару, Кочи; галерия „Изток-Запад“ в Лондон; Хорст-Янсен музей; ИМОГА музей в Истанбул; RHMD музей в Истанбул и мн. др.

Негови творби се намират в частни колекции в Япония, Канада, Испания, Турция, Германия, Великобритания, Швеция, Норвегия, Финландия, Чехия, Южна Африка, Словакия, Италия, Гърция, Белгия, Дания, Холандия, Франция, Унгария, Швейцария, Кувейт, Ливан и САЩ. Също и в музея „Шрайнер“, Германия, музей „IMOGA“ и музей RHMD в Истанбул, Турция, СГХГ и Националната художествена галерия в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right