Орлин Павлов и Ангел Заберски с награди "Кристална лира" 2019 (СНИМКИ)

photo_library
  • Кристална лира

    Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

  • Кристална лира

    Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

  • Кристална лира

    Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

  • Кристална лира

    Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

  • Кристална лира

    Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

В Деня на народните будители София връчи своите Национални награди за музикално-изпълнителското и танцово изкуство "Кристална лира" за 23-та поредна година. Официалната церемония се състоя в сградата на Софийската опера и балет и бе  под патронажа на кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова. Инциатори на наградите са Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио, а проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и е част от календара на културните събития на Столична община.
 
Гала спектакълът се проведе под знака на 120-ата годишнина от рождението на недостижимия родоначалник в българската музика проф. Панчо Владигеров (чийто бюст-паметник бе открит пролетта в Борисовата градина 
 
На празника присъства и доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”. Той бе въодушевен, че тазгодишните награди се провеждат именно в неповторимата атмосфера на Националната опера и балет и обеща да подпомага и занапред българската култура, и в частност председателя на СБМТД Станислав Почекански, с каквото е възможно. Като представител на Столичната община, доцентът има удоволствието да връчи специалната конкурсна награда „София”.
 
Ето и наградените с „Кристална лира” артисти за 2019-а година:
 
Диригент +  Специална награда на София от Столична Община 
 
Георги Димитров – за концерта със Софийската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров, по повод откриването на „Европейски музикален фестивал” 2019 на 21 март 2019 г. в зала „България”.
 
Звук и звуков дизайн  
Вало Валентин Лазар  – за изнесените самостоятелни концерти, за издадените албуми „SPACE-1“ и „SPACE-2“, получили няколко награди и за многобройните образователни концерти за млада публика „VALO-ELECTROSCOOL“ през сезон 2018 / 2019 г. 
 
Музикална критика и публицистика
Георги Митов - ГЕМИ – за отразяването на важни събития в музикалния живот през сезон 2018 / 2019 г. в предаването „Сутрешно кафе“ на радио „Алма Матер – Класик ФМ“ и за ярката му ангажираност при популяризирането на класическата музика.
 
Хорово изкуство 
Хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева – за юбилейния концерт по повод 25-годишнината на състава, проведен в зала „България“ на 8 юни 2019 г. в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.
 
Инструменталист 
Светлин Русев (цигулка) – за концерта на 10 юни 2019 г. в зала „България“ със Симфоничния оркестър на БНР, диригент Марк Кадин с програма: цигулкови концерти от Й. С. Бах, Л. В. Бетовен и Й. Брамс. 
 
Камерен ансамбъл  
Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол – за изключително високото ниво на концертните програми на оркестъра през изминалия 51-ви сезон, 2018/2019. 
 
Оперно и оперетно изкуство 
Петя Петрова (мецосопран) – за ролята на Изабела в операта „Италианката в Алжир” от Джоакино Росини, чието премиерно изпълнение се състоя на 9 март 2019 г. на сцената на Старозагорската опера. 
 
Постановъчен екип 
Държавен Музикален и Балетен Център- София – за премиерата на мюзикъла „Фантомът на операта” на сър Андрю Лойд Уебър през сезон 2018 / 2019 г., режисьор акад. Пламен Карталов
 
Музикален фолклор 
Димитър Христов (диригент на Народния оркестър на БНР и композитор) – за музиката на музикално-танцовата постановка „Сдумали се“ и вокално-инструменталната пиеса за хор и оркестър „Тракийски триптих“, представени от фолклорен ансамбъл „Тракия“ в спектакъла „Земята на Орфей“ на 14 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“ –  Пловдив. 
 
Танцов фолклор
Проф. Даниела Дженева (главен художествен ръководител и хореограф на фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив) – за режисурата и хореографията на спектакъла „Земята на Орфей“ на 14 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“ –  Пловдив. 
 
Балетно изкуство 
Държавна опера– Стара Загора  – за спектакъла на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, състоял се на 27 ноември 2019 г.
 
Духов оркестър 
Софийски духов оркестър – за концертите на 19 април 2019 г. с участието на ФТА „Средец“, „Европейска музикална разходка“ на 12 май 2019 г., „Коледа с Гершуин“ на 10 декември 2018 г., както и за поредицата от концерти през юни и юли 2019 г. на Лятната естрада в Борисовата градина. 
 
Оркестрово изкуство 
Колективна награда за Плевенската Филхармония – за проекта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър” – за първи път в България – едно от върховите постижения на Филхармонията през сезон 2018 / 2019 г.
 
Джаз 
Ангел Заберски – за албумите Like Jazz 2 на неговото трио (премиера през м. април 2019 г.) и Big Band in Action на Биг бенд „Брас асоциация“ (премиера през м. ноември 2018 г.), както и за концертната премиера на Like Jazz 2, концерта Symphony - Jazz с Биг бенд на 20 декември 2018 г. в зала 1 на НДК и дирижирания от него концерт „Автобиография“ с Биг бенда на БНР с песните на неговия баща и с негови оригинални композиции на 13 юни 2019 г. в Първо студио на БНР.
 
Поп и рок музика 
Орлин Павлов – за албума „Още малко“, за концерта със същото заглавие на 1 октомври 2018 г. в зала 1 на НДК и за „Плаващия концерт“ на Гребната база в Пловдив на 28 август 2019 г.
 
Педагог
Проф. д-р Борислава Танева (клавирен педагог в НМА „Проф. Панчо Владигеров“) – за получените награди от национални и международни конкурси през сезон 2018 / 2019 г. от нейните ученици Мила Михова и Ивайло Василев.
 
Млад изпълнител
Емона Георгиева (балерина) – за полученото Отличие първа степен и стипендия от Министерството на културата по програма за закрила на деца с изявени дарби на Националната среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров`2019“.
 
Награда на слушателите на КЛАСИК ФМ РАДИО
Хор на Варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ с диригент Дарина Кроснева – за юбилейния концерт по повод 50-годишнината на състава на 30 юни 2019 г. на сцената на Държавна опера – Варна.
 
Специална награда на КАНТУС ФИРМУС 
Детски хор  „ПИМ-ПАМ“ с диригент Ирена Христова – за юбилейния концерт „40 години детски хор „Пим-пам“ на 12 април 2019 г. в зала „България“ с диригент Григор Паликаров в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2019.
 
Специална награда на СБМТД 
Емануил Иванов (пиано)
 
Специална награда на Министерството на културата 
Симфоничен оркестър- Пазарджик
 
Специална награда на Съюза на музикалните дейци на Македония 
Духов оркестър - Добрич  
 
Извънредни награди
Проф. Иванка Нинова (мецосопран, преподавател в НМА) 
Марта Петкова (балерина)
 
 Зорница Митин 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right