Отбелязваме Деня на театъра, в София се връчват наградите „Икар“

Отбелязваме Деня на театъра, в София се връчват наградите „Икар“

Снимка: Столица.bg

По традиция в Международния ден на театъра в София се раздават Националните награди за сценични изкуства „Икар“ на Съюза на артистите в България.

Церемонията тази вечер ще бъде под мотото „Сертификат за изкуство“. Събитието ще се състои от 19:00 ч. в Народен театър "Иван Вазов".

Предварително са известни единствено носителите на специалните награди „Икар“ за 2022. Тазгодишният лауреат на престижната награда „За чест и достойнство” е един от доайените на Пловдивския театър „Николай Масалитинов” - Симеон Алексиев.

Другите носители на награда в специалните категории са режисьорът Асен Шопов, отличен с наградата „За изключителен принос към българския театър”, и певицата Мими Николова – "За изключителен принос към музиката”.

За Международния ден на театъра

Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Приема се, че театралното изкуство възниква в Древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум 3 актьори, които са задължително мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.

Първият професионален театър у нас е създаден през 1881 г. в Пловдив. Драматичният театър носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов.

Двама французи – Босси и Брюн, създават първия у нас професионален театрален салон в Пловдив, благодарение на отличния си бизнес нюх. Чужденците току-що били купили голямата къща на местен бей и я превърнали в хотел. Те решават да конкурират два други пловдивски хотела и изграждат в двора сграда за театрални представления.

Така се появява първият театрален салон у нас, наричан Международен театър „Люксембург“. Вътрешността му е била кокетна – от типа на средновековните театри. Разполагал е с 300 места, 17 ложи, разположени подковообразно на нивото на сцената.

За начало на летоброенето на Народния театър в София се счита заповед на министъра на народното просвещение Иван Д. Шишманов, с която от 1 януари 1904 г. управителят на подкрепяната от държавата Народна драматическа трупа „Сълза и смях“ Илия Миларов е назначен за „Интендант“. От пролетта на същата година названието на трупата вече е Български народен театър.

От 1906 г. до 1951 г. трупата носи името Народен театър, а от 1951 г. до 1962 г. – Народен театър „Кръстьо Сарафов“. От 1962 г. и до днес официалното название е Народен театър „Иван Вазов“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right