Отбелязват 75-тата годишнина на емблематичния столичен хор "Бодра смяна" с фотоизложба

-

Снимка: "Бодра смяна"

 „Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност и поставил началото на българското детско хорово пеене. В чест на 75-годишнината от основаването му Националният дворец на децата, в чиято структура е хорът, и Инициативен комитет от бивши бодросменци, сформиран по повод годишнината, планират да осъществят серия от дейности, насочени към съхраняването на културното наследство на хора. Изложбата е осъществена с подкрепата на Столична община.

До 28 ноември в Градската градина може да се види ретроспективната изложба "75 години хор „Бодра смяна” – „люлка на детското хорово пеене". Впоследствие изложбата ще бъде експонирана в родното място на Бончо Бочев – Поликраище, и ще остане като постоянна изложбена експозиция в сградата на Националния дворец на децата с адрес: София 1000, ул. Княз Борис І, №103.

Фотодокументалната изложба представя за първи път пред широката публика богатия творчески път и забележителните постижения на легендарния детски хор „Бодра смяна“, който години наред е възприеман по света като "визитна картичка на България". Автор на изложбата е Румяна Пашалийска, графичният дизайн е дело на Стефан Артамонцев.

Многобройните експонати, голяма част от които за първи път напускат архивния фонд на хор «Бодра смяна» са организирани в 28 двуезични пана. Това са материалните и духовни знаци, които ни дават възможност да надникнем в света на нашите предходници и да осмислим голямото им творческо дело. Те ни напомнят, че десетилетия наред, чрез звънките детски гласове, ние сме представяли пред европейската и световната музикална общност високите постижения на нашата певческа култура.

Създаден е през есента на 1946 година от н. а. Бончо Бочев. От 1973 г. до септември 2005 г. главен художествен ръководител и диригент на хора еЛиляна Бочева. Под нейно ръководство „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите детски хорове в България и в света. От 2005 г. диригент и главен художествен ръководител на „Бодра смяна” става дългогодишният корепетитор Светла Бешовишка, която продължава и обогатява традицията, наложена от Бончо и Лиляна Бочеви. След пенсионирането й през 2010 г. диригентството поема Александър Кочков.

За своята 75-годишна история легендарният детски хор „Бодра смяна“ изнася над 2500 концерта, в които участват повече от 7000 деца, изпълнил е повече от 1000 творби от над 300 автори; в него са обучени повече от 10000 хористи. В биографията му са вписани 47 задгранични турнета в Европа, Азия и Африка; повече от 40 издадени грамофонни плочи и CD у нас и в чужбина. Хорът е редовен сътрудник на Симфоничния оркестър към Българското национално радио, на много оркестри в страната и на Националната опера, където участва в 26 оперни постановки в над 3000 представления.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right