Паметник на акад. Петко Стайнов беше поставен в Борисовата градина

-

Снимка: Фондация „Петко Груев Стайнов“

Паметник на акад. Петко Стайнов – един от най-видните български композитори, беше открит вчера, 20 септември, на Алеята на творците в столичната Борисова градина. Събитието беше отбелязано с празничен концерт.

Идеята и предложението за бюст-паметника е на арх. Стефан Стайнов, председател на УС на Фондация „Петко Груев Стайнов“, Петко Стайнов-внук, Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Незрящият творец е председател и един от основателите на Дружеството на българските компонисти (понастоящем Съюз на българските композитори), пръв директор на Народната опера и основоположник на „българския национален музикален стил”. Неговото дело и композиторско творчество оставят ярка следа в световното музикално наследство. През 2021г. се навършиха 125 години от рождението на твореца, което даде повод за инициативата.

Проектът на паметника е изготвен от проф. Валентин Старчев, сина му - художника Камен Старчев и арх. Иван Аврамов. Той е съгласуван с Министерство на културата, Комисията по образование и култура на СОС, Експертно-художествения съвет към Столичната община и Обществено-експертния съвет на НАГ. Проведено е и обществено обсъждане за поставянето на паметника в район "Средец". Основен инвеститор на проекта е Фондация „Петко Груев Стайнов“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right