Първа изложба в галерията на РЦСИ Топлоцентрала “Бял куб”

-

Снимка: 8 pm

Изложбата “Докато стоиш до мен” е първата в галерията на РЦСИ Топлоцентрала “Бял куб” и поставя началото на програмата на визуалните изкуства в центъра. “Докато стоиш до мен” се развива в духа на настоящото време и събития и ще остане в Белия куб на Топлоцентрала от 26 април до 25 май 2022 г.

За участие в изложбата са поканени петима художници, които участват със свои произведения и са призовани от куратора Владия Михайлова да споделят до какво или до кого биха застанали самите те в знак на подкрепа и равнопоставеност. Ценности, стоящи в основата и на идеята, и на институцията Топлоцентрала, която е пространство за свободната сцена за съвременни изкуства.

Участващи художници: Валентина Шарра, Невена Екимова, Нилбар Гюреш, Камен Стоянов и Антони Райжеков заедно с украинските художници – Анастасия Прозора, Анастасия Съсенко, Антон Лапов, Костянтън Зоркин, Хръстъна Силивон, Мъхайло Барабаш, Остап Мануляк, Роман Гайдейчук, Серхий Петлюк, Серхий Коровяцькъй, B_ST_FFORT aka ∿undeleted, Ujif_notfound

Днес повече от всякога сме призовани да подкрепяме идеи и ценности, разкази и истини, разни хоризонти на бъдеще. Подкрепяме не само с думи, но и с дела. Заставаме с телата си до принципи и хора и те образуват територии, редици и множества, граници и барикади, окопи и шествия. Подкрепата е присъствие, конкретна дистанция, физическо и ментално общо поле, избор и грижа.

“Да застанеш до нещо или някого в негово име, с решителност и лоялност, е предизвикателство, което художниците в изложбата осъществяват в широкия спектър от личното до универсалното и от родното до световното. Тяхното споделяне е свързано с близостта в човешкото общуване и връзката със семейството (Невена Екимова); с оживяването на бели петна в колективната памет, търсенето на възможна алтернативна история и обществен порядък отвъд властта (Камен Стоянов); с категоричността на художествения жест и човешката емпатия, призоваващи за справедливост (Нилбар Гюреш), с услието за създаване на универсална граматика на символите на мира (Валентина Шарра) и с решителността на действието да приемеш други хора в твоето пространство, заставайки заедно с тях на общия фронт на човешкия живот и смисъл (Антони Райжеков).

По инициатива на Антони Райжеков в изложбата са поканени да участват със свои видеа деветима украински художници, част от които в момента са доброволци в различни дейности на фронта в Украйна, а някои от тях са и участници в преките бойни действия. Съвместната работа на автора с тях започва още през 2021 г. във връзка с произведението му „Дует в самоопределение“, което представлява коментар за влиянието и амбициите на постсъветска Русия върху страните от Източна Европа. В настоящата изложба работата на Райжеков се превръща в общо поле заедно с видео творби на художниците от Украйна.” - споделя Владия Михайлова, куратор на “Бял куб”.

В деня на откриването на изложбата (26.04.) от 20:00 ч. ще се проведе пърформансът на Невена Екимова „Не докосвай пода“, 2010, 2022.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right