Павел Иванов играе Гунди във филма "Гунди – легенда за любовта"

Павел Иванов играе Гунди във филма "Гунди – легенда за любовта"

Снимка: Столица.bg

21-годишната Александра Свиленова влиза в ролята на Лита. Продуценти са Иван и Андрей, бюджетът е около 4 млн. лв.

Игралният филм за Георги Аспарухов-Гунди излиза на екран в началото на следващата година, съобщиха днес пред медии продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов („Междинна станция“).

Ролята на големия български футболист е поверена на Павел Иванов, актьор от Народния театър, а родената през 2002 година Александра Свиленова е в ролята на Лита.

Снимките на продукцията, наречена „Гунди – легенда за любовта“, започнаха на стадион „Раковски“, и ще продължат два месеца. Бюджетът е близо четири милиона лева, осигурени от частни инвеститори.

Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова-Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато Гунди загива в автомобилна катастрофа. Режисьорът е Димитър Димитров, сценарист е Емил Бонев, а главен оператор – Борис Славков.

Консултант на филма е Станислав Ангелов-Пелето, а музикален продуцент и оформител– Добрин Векилов-Дони. Той е и композитор на музиката. Любопитно е, че Дони е племенник на Димитър Пенев и първи братовчед на Любослав Пенев, и „цесекар в кръвта си“. „Това е моментът да кажа, че това не е филм за „Левски“, а за един велик българин, и за цяла плеяда велики българи, които са българска гордост“, каза Иван Христов.

„Една от основните причини да се намираме ние като държава и да изживяваме тези времена на разпад, които изживяваме, е, че от 10 години в България не е имало източник на обща национална гордост. Мисля, че по подобен начин можехме да кажем, че сме нация, колкото и да е предъвквана тази тема, когато националният отбор на България през 1994 г. направи така, че всички ние да живеем като един човек“, каза Иван Христов.

„Такъв източник на величие и на положителни емоции може да бъде открит във великите българи, не само от Възраждането и древността, а и сред тези, които незаслужено са забравени – от модерните времена на България, от втората половина на 20-и век. Смятаме, че великият Георги Аспарухов заслужава от нас, от нашето поколение, да бъде въздигнат и може би завинаги увековечен в пантеона на великите българи. Те могат във всяка една епоха да служат за пример на морал, за пример на патриотизъм, да служат за пример на любов към семейството и респект към ближния“, каза още Иван Христов.

„Смятам, че така, въздигайки го, ние за пореден път може да се ползваме от неговото величие. Когато изгледаме филма и поне за три часа се почувстваме щастливи, че и ние сме българи, и такъв велик човек също е българин. И защо не, това да се превърне в едно малко пламъче, което, кой знае как, би въздействало“, добави той.

„Идеята за този филм е на Емил Бонев и е от преди 5-6 години“, каза Андрей Арнаудов. „Ние никога не сме обсъждали дали да се случи този филм. Ние просто се погледнахме и знаехме, че той ще се случи. Това за нас е много важно и сме много горди и щастливи, и се надяваме всички, които ще го изгледат, също да се чувстват горди и щастливи“, добави той.

„Ужасно съм развълнувана, дори съм уплашена, защото пускам България в нашия дом. Не се надявам, а вярвам, че ще стане един чудесен филм, който не само ще забавлява, но може би ще подскаже на много хора, че могат да се замислят, когато правят нещо“, каза Величка Маркова-Лита.

„Имам дълбоко доверие, искрено доверие, в сценариста Емил Бонев, в Иван Христов и Андрей Арнаудов, и целият екип, с който те работят. Благодаря им, защото ще ме върнат назад, във време, в което бих искала да остана“, каза още съпругата на Гунди.

„Относно отговорността, която всички заедно решихме аз да поема, мога да кажа само, че проверката на времето ще покаже своите резултати. Стараем се всички да направим невъзможното – за да може филмът да вълнува своите зрители“, каза Павел Иванов.

„Самият факт, че разказваме история, която започва през 1959 и завършва през 1971 година, ни връзва ръцете относно продуктовото позициониране. Така че при нас то няма да е слабост, а напротив – ще бъде сила. Защото, например, любимите сладки изделия на Гунди ще бъдат представени по най-добрия начин от създадените през 1912 година „Захарни заводи“ като една органична част от живота на главните герои“, разказаха продуцентите.

По думите им Гунди е един от първите футболисти в света, за когото специално се изработени бутонки по неговия табан – от Рuma. Двете марки органично органично ще присъстват в историята, заедно с крема за бръснене „Каро“ и пастата за зъби „Поморин“ (производство на „Рубела“), допълват продуцентите. Благодарение на БДЖ, във филма ще има парен локомотив и вагони, с които са пътували през 60-те години. Екипажът на железниците ще бъде облечен в униформите от онова време, коментират още от продукцията.

ЕКИПЪТ

Павел Иванов, в ролята на Гунди, завършва НАТФИЗ през 2016 година при Стефан Данаилов. През 2014 година става част от трупата на Народния театър. През 2016 година името му добива популярност и в телевизията, благодарение на сериала ,,Полицаите от края на града”. Следват участия и в други телевизионни формати, последният от които е „Татковци”. Успоредно с тези театрални, телевизионни и кино ангажименти - Павел Иванов обикаля страната и Европа с пътуващи спектакли.

Александра Свиленова, в ролята на Лита, прави за първи път голяма роля в киното. Тя учи актьорско майсторско за драматичен театър в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Участва в представлението на учебния театър на НАТФИЗ – „Шексперимент“.

Димитър Димитров е режисьор на сериалите „Отдел издирване“, „Дяволското гърло“, „Откраднат живот“, „Връзки“, „Дървото на живота“, „Съни бийч“, „Мен не ме мислете“. Дебютът си в игралното кино прави на 27 години с филма „Събирач на трупове“, който участва в селекцията на редица престижни международни фестивали. Има опит още в късометражно и документално кино.

Емил Бонев, след завършването на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, има 60 роли и национални награди. Автор е на пиесите „Морска сол“, „Пакетче семки“, „Покер“, „Кантон 117“, „$910“, играни в страната и чужбина. Драматургичен консултант и диалогист е на филма „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов, и сценарист на лентите „Прогноза“ на Зорница София и „Засукан свят“ на Мариус Куркински. Главен сценарист е на сериалите „Морска сол“, „Недадените“ и „Скъпи наследници“. Режисьор е на десетки спектакли, между които „Гнездо на ангели“ в Драматичен театър „Николай Масалитинов“ - Пловдив", „Мъжка задушница“ в Драматичин театър „Сава Огнянов“ - Русе, „Бонбон“ в Народен театър „Иван Вазов“, „Сюрприз“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Чиничита“ и „Убийство без убийство" в Театър 199 – „Валентин Стойчев".

Борис Славков е оператор. работил по сериалите „Войната на буквите“, „Отдел издирване“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“, „Съни бийч“, „Мен не ме мислете“, както и по филмите „Шекспир като улично куче“, „Всичко, което тя написа“, „Събирач на трупове“.

БТА

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 29 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 35 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (13%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 38 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (10%, 13 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лунните диалози на Галя Чунтова в столичната галерия „Теа Алба“...

Неочаквани комбинации, пищни цветове, сюрреалистични персонажи – има ги във всички картини на Галя Чунтова. Но нов...

Прочети още keyboard_arrow_right