Павел Койчев, авторът на "Водна паша": Оптимист съм за българската култура

-

Снимка: Столица.bg

 

Скулптурната композиция "Водна паша", която е в столичния Южен парк от септември, бързо се превърна в любима на столичани. За автора на композицията - именитият скулптор Павел Койчев, отминаващата 2022 година е свързана предимно с положителни емоции.

"Положителните изненади бяха много. Те бяха свързани основно с изложбата, която имах в градската галерия в Пловдив, и с това, че в Южния парк се осъществи проектът Водна паша", споделя Койчев в интервю за БТА.

Откриха скулптурната композиция "Водна паша" в Южния парк

"Не се свършват талантливите хора, винаги се явяват. Всяко време си ражда талантливите артисти. Мисля, че изкуството е вечно и, пак казвам – въпреки всичко, ще върви добре. Така си мисля", каза още скулторът. По думите му във всяко време е имало и велики образци, имало е и, така да се каже, мижави.

"Иска ми се малко повече средства да има за култура, защото артистът не произвежда пари. За да прави нещо артистът, някой трябва да му ги даде. Иска ми се хората, които имат средства и възможности, да осъзнаят, че трябва да се дава повече, отколкото да се взима. Струва ми се, че сега тенденцията е обратна – повече да се вземе, без да се даде", отбелязва още Койчев.

Художникът казва още, че в днешно време нещата много бързо се променят - "Явява се нещо днес, утре то вече е старо". Тази тенденция обаче не води до стойности, по думите му. "Ако правиш нещо в момента и то до следобед вече е безсмислено, някак подсъзнателно ти се демотивираш.
Изкуството няма никакъв друг смисъл, освен собствения. Нещо стане ли приложимо, вече трябва да си подозрителен, че може би не е изкуство, а е нещо друго. Украса ли ще бъде, манипулативна работа ли някаква, идеологическа…"

От идната година Павел Койчев не очаква нищо ново:
"И дано да е така, защото аз не вярвам в така нареченото развитие. Няма развитие, има разкриване. Не може да развиеш нещо, което нямаш и което не ти е дадено. Можеш само да разкриеш това, което ти е дадено и с личните ти усилия, личната ти жертва, ако щеш, да се получи някакъв резултат, който да има значение и за другите хора", отбелязва той. Скулпторът пожела на всички късмет и "всеки да прави това, което му е работа".

Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“. Първата му самостоятелна изложба се състои през 1982 г., а 17 години по-късно участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. Произведения на Койчев са притежание на Националната художествена галерия (НХГ), на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), на други галерии в страната, както и на частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right