Показват в София Томичовия псалтир за първи път

Томичовия псалтир

Снимка: Дир.бг

За първи път Томичовият псалтир ще бъде показан в България. Единствените градове, които ще го посрещнат, са София и Велико Търново, съобщава БНР. Псалтирът ще гостува по месец и половина във всеки от градовете.

Лондонското четвероевангелие, Манасиевата хроника и Томичовият псалтир са едни от най-ценните български ръкописни книги с илюстрации от 14 век. В момента книгата е в Държавния исторически музей в Москва. Тя е създадена в Килифаревския манастир през 1360 г. Носи името на своя откривател професор Сима Томич.

Книгата съдържа песнопения на свети пророк и цар Давид, отразявайки бубонната чума, която шествала по това време. Уникално се съчетават слова с илюстрации.

В църквата и днес се използват текстове от псалтира. Той е бил изнесен от страната след падането на столицата Търновград и случайно бива открит през 1901 г. В София Томичовият псалтир ще бъде изложен в Националния археологически музей, а в Търново - в историческия музей за Деня на Независимостта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right