Пощенски картички разказват истории от два века в Столична библиотека

библиотека

Снимка: Столица.bg

Пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на 19 век до 60-те на 20-и, разказват любопитни истории в Столична библиотека. Те са събрани в книгата  „Прочете ли ѝ гърба?. Написана е от  Димитър Димитров, дългогодишен журналист в Би Би Си - Лондон, първи кореспондент на Би Би Си в България след ноември 1989 г. Събитието е на 27 ноември от 18.30 ч. в Американския център на библиотеката. Входът е свободен. 
     
За разлика от други подобни творби в книгата се проследява и написаното на гърба на картичките, откъдето идва и заглавието. Творбата съдържа 12 тематични раздела, между които: Самореклама, в който, между другото, са включени сгради в София и околностите, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в който е и софийския – Горна Баня, където „има много граждани“. Също и в другите раздели – Между роднини, Между деца и родители, Между приятели, Между приятелки, Войни и борби за България и т.н. – фигурират София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места,  понастоящем извън територията на България.
 
Има и множество картички, изпращани от българи до чужбина, както до роднини и приятели, така и до чуждестранни фирми, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right