Поставиха паметна плоча пред дома на Блага Димитрова в София

Поставиха паметна плоча пред дома на Блага Димитрова в София

Снимка: БНТ

На официалното откриване приятели и близки си спомниха за незабравимата Блага Димитрова

100 години от рождението на Блага Димитрова. Паметна плоча пред нейния дом в столицата напомня за делото и живота ѝ. На официалното откриване приятели и близки си спомниха за незабравимата Блага Димитрова, която на 2 януари щеше да навърши 100 години. "Пишещият събрат, не можеш да му забраниш, дори когато не е с белия лист, да си мисли за творчеството, да продължава тази вътрешна интензивна творческа работа", казва Блага Димитрова.

"Не търпят окови любовта и словото. Свободата е единствен дом за тях" - тези думи от днес стоят пред дома, в който Блага Димитрова прекарва повече от 70 години от живота си. Там, където живее и твори. "Този стих, който е на плочата, е това, което касае всеки човек. Дори един бегъл поглед, ако остане за секунда в съзнанието на хората, е много ценно", допълни Мария Петкова, член на инициативния комитет пред БНТ.

Блага Димитрова е от авторите, които с малко думи успяват да кажат важните неща. Така я помнят нейните приятели. "От тази жена, от нейната мъдрост, има какво тепърва да почерпим и да приемем като уроци по смирение и по високи морални изисквания към живота и към творчеството", добави проф. Елена Михайловска, близка приятелка на Блага Димитрова.

"Общуването с нея беше изключително окуражаващо, окриляващо", коментира Мария Петкова. "Приятелите ми - това са част от собствената ми душа и ако аз плюя срещу тях, ами аз плюя срещу душата си", казва приживе Блага Димитрова.

Днес, в спомените на приятели и близки, освен като творец тя присъстваше и като човек със силно изявена гражданска позиция "Тя обичаше парадокса, винаги виждаше парадоксалната страна на различните житейски ситуации и умееше много тънко и елегантно да ни напомня за тях", поясни проф. Елена Михайловска.

"Не смея да употребя думата общественик, не смея да употребя дори думата интелектуалец, защото тя имаше едно съвършено друго излъчване, пречупено през призмата на благородството", каза още Петър Стоянов, президент на България (1997-2002).

Посланик на българското слово и свободния български дух, вицепрезидент след първите демократични избори в България, народен представител. Поетеса, белетрист, преводач и общественик. Блага Димитрова е била и остава обичана.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Големият тенор Франсиско Арайза закрива сезона на Софийската филх......

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще...

Прочети още keyboard_arrow_right