Повод за празник: Преди 114 години е открита сградата на Народния театър

Повод за празник: Преди 114 години е открита сградата на Народния театър

Снимка: Столица.bg

Една от най-красивите културни и архитектурни перли на София днес празнува. Точно на 3 януари  се навършват 114 години от откриването на сградата на Народния театър "Иван Вазов". 
От Първата трупа на страната разказват в социалната мрежа любопитни неща за празника и за строежа на сградата.
 
Още през декември 1898 г. с решение на Народното събрание се създава специален фонд за построяването на сграда за държавния театър, който през 1904 г. вече е нараснал до 350 000 лв. 
 
Театърът е построен по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които вече са автори на множество театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове, превърнали се в забележителности. Основите са положени на 4  юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър “Основа”, където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. сградата е завършена и струвала тогавашни пари 1 500 000 лв. Залата тогава събирала 900 зрители.
 
 Интересът към откриването на театъра е изключително голям. Датата 3 януари 1907 г. остава в историята с това, че, възмутени от дворцовия характер на това национално събитие, студентите от Софийския университет освиркали кортежа на княз Фердинанд, тъй като смятали, че откриването на Народния театър се е превърнало не в “народно”, а в “дворцово” дело.
 
За откриването на новия храм на Мелпомена се подготвя специално написания от Иван Вазов пролог “Слава на изкуството” и част от историческата драма “Иванко” на Васил Друмев. По същия повод се обявява и конкурс за написване на българска драма и специална увертюра. Конкурсът е спечелен от Антон Страшимиров с комедията “Свекърва” и от Петко Тодоров с драмата “Първите”, а Добри Христов написва “Тържествена увертюра “Ивайло”.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"София филм фест" се открива с новия филм на Камен Калев "Февруар......

Юбилейното 25-о издание на "София филм фест" ще бъде открито с новия филм на режисьора Камен Калев – „Февруа...

Прочети още keyboard_arrow_right