Представят в Археологическия музей в София находки, открити при строителството на АМ „Хемус“

photo_library
 • -

  Снимка: АПИ

 • -

  Снимка: АПИ

Археологически находки, открити при строителството на АМ „Хемус“ и на Видин - Ботевград, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2022“, съобщават от АПИ.

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания вече е в Националния археологически институт с музей при БАН и може да се разгледа от 14 февруари. Посетителите ще могат да видят златна огърлица, накити, железни копия и керамични съдове, разкрити от археолозите при реализирането на пътни проекти.

При проучване по трасето на АМ „Хемус“ край село Бохот, Плевенско са разкрити три археологически структури, които са част от тракийски некропол от ранноелинистическата епоха. Сред най-забележимите находки са златна огърлица, шест сребърни фибули с шарнирна конструкция, две мъниста с човешки лица, изработени от стъклена паста, железни копия и др. При друг обект край село Чавдарци, област Ловеч, са регистрирани множество археологически структури и артефакти от периода на халколита, бронзова, желязна и римска епохи. Открити са керамични съдове, железни върхове за копия, накити и други находки, свързани с бита и облеклото на населението.

По трасето на пътя Видин - Ботевград, в района на Ружинци, е проучено праисторическо селище от ранния халколит - първа половина на V хил. пр. Хр. Разкритите сгради са с четириъгълна форма с градеж на основата от дърво и глина. В изложбата са представени още каменни оръдия на труда - тесли, брадви, длета, каменна тежест и гривна.

През 2023 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ са предвидени близо 10 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „Хемус“, както и в землището на с. Дърманци, в участъка Мездра - Ботевград. През тази година ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на АМ „Европа“ в отсечката между Сливница и София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Павел Иванов играе Гунди във филма "Гунди – легенда за любовта"...

Игралният филм за Георги Аспарухов-Гунди излиза на екран в началото на следващата година, съобщиха днес пред медии проду...

Прочети още keyboard_arrow_right