Премиера на български мюзикъл в столичния Музикален театър

Премиера на български мюзикъл в столичния Музикален театър

Столица.bg

Българският мюзикъл по "Великият Гетсби" с премиера

Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър - българският мюзикъл "Ухание на пури и джаз" по "Великият Гетсби" на Фицджералд и Сонетите на Шекспир се състоя в Музикалния театър. Режисьор и автор на либретото е Бойко Илиев, композитор - Сашо Младенов. Това е пети мюзикъл на сцената на Музикалния театър след култовите заглавия на театъра „Исус Христос Суперзвезда”, ”Зоро”, ”Чикаго” и други, които поставя Илиев, съобщиха от Музикалния театър.

„Обичам да се връщам в Музикалния театър, защото той има капацитета да създава мюзикъли – такъв капацитет, какъвто дори няма и на Бродуей и на Уест Енд. Благодарен съм, че е възможно да се състои тази симбиоза между солистите, хора, балета и оркестъра, за да може да се направи този синтетичен жанр, какъвто е мюзикълът” – казва Бойко Илиев.

Точно сто години след написването на романа темите в него кореспондират с днешната действителност, убеден е режисьорът. „Времената се повтарят, като че ли се опитваме отново да се родим. Аз се опирам на мечтата на Гетсби за любов, за връщане на времето, за отиване в едни като че ли нереални измерения, но толкова истински за човека. Така че времето, в което създавахме мюзикъла, ни накара да го мислим като по-необходим и все повече искаме да се случи, въпреки ситуацията,в която го правим” – убеден е Илиев.

Композиторът Сашо Младенов определя музиката в „Ухание на пури и джаз” като джазов рокендрол. В нея има и много други елементи като латино ритми, типичен филмов холивудски звук, дори и предкласика. Оркестърът е своеобразен главен герой в спектакъла, заради постоянните партита, които се случват, и неслучайно е разположен на сцената. Музикален ръководител на спектакъла е Юли Дамянов, диригент-постановчик – Огнян Митонов, хореограф - Татяна Янева,сценограф – Георги Златанов, художник-постановчик на костюмите – Исидора Молес, хормайстор – Людмил Горчев. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right