Преводач за февруари в Столична библиотека е Анжелина Пенчева

Анжелина Пенчева

Снимка: Столи1на библиотека

Гост в поредицата „Преводач на месеца“ в Литературния клуб на Столична библиотека този месец ще бъде доц. д-р Анжелина Пенчева.

Доц. д-р Анжелина Пенчева е един от популярните преводачи от чешки, в библиографията ѝ са автори като Карел Чапек, Ярослав Хашек, Милан Кундера, Бохумил Храбал и много други. Събитието ще води Емил Басат, а представящ ще бъде доц. д-р Добромир Григоров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След като през 1981 г.Пенчева  завършва  Славянска филология, чешки профил в СУ “Св. Климент Охридски”, през 1998 г. защитава докторат по чешка литература (PhD) в Карловия университет в Прага.

Преподава дълги години като хоноруван асистент в различни университети: СУ “Св. Климент Охридски”, Нов български университет и др. През 2003 г. се хабилитира по специалността Чешка литература и от 1.6.2003 г. до 1.2.2019 г. е доцент по чешка литература и славянски литератури в Югозападния университет в Благоевград. От 2019 г. е преводач на свободна практика.

Анжелина Пенчева чете и лекции по Теория на превода, Превод и редактиране, различни видове специализиран превод и др. Има и много научни публикации по проблеми на художествения превод.

Работила е върху 40 заглавия чешка проза, сред тях произведения на едни от най-изтъкнатите чешки писатели и интелектуалци – Карел Хинек Маха, Карел Чапек, Ярослав Хашек, Бохумил Храбал, Милан Кундера, Вацлав Хавел, Иржи Кратохвил, Яхим Топол, Александра Беркова и много други.

Има дългогодишен опит и практика и като преводач на документи, синхронен и консекутивен преводач, включително на правителствено ниво и за институции на ЕС.

През 2010  г. ѝ е присъдена наградата „Премия Бохемика“ на чешкото Сдружение на писателите за най-добър чуждестранен преводач на чешка литература за въпросната година. През 2019 г. получава Грамота за преводаческата си дейност от Министерството на културата на България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Михаил Билалов отново в ролята на мафиот- този път в зала 3 на НД......

След култовата си роля на мафиота Джаро в сериала „Под прикритие“ Михаил Билалов се превъплъщава в нов гер...

Прочети още keyboard_arrow_right