Придобивка: Зала "България" вече разполага с концертен роял от най-висок клас

Придобивка: Зала "България" вече разполага с концертен роял от най-висок кл

Снимка: Министерство на културата

Нов концертен роял „Стейнуей“ от най-висок клас Гранд (D 274) вече радва музиканти и творци в зала "България". Акустичното бижу струва 274 хил. лв. Сумата е осигурена от Министерството на културата. 
 
Величественият инструмент има дължина от 274 см и тегло от около 500 кг. Той е определян от специалисти като  върха на концертните Грандове. И покрива всички изисквания на виртуозите, които все по-често припознават Софийската филхармония за свой достоен партньор. Сред тях са Иво Погорелич, Марта Аргерич, Елена Башкирова, Елизабет Леонская, Паул Бадура-Скода, информират от културното министерство.
 
Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров изсвири няколко акорда още при разопаковането на инструмента. Първите звуци, които прозвучаха на новия роял в зала „България“, бяха откъси от вариациите на Ал. Владигеров на „Дилмано Дилберо“. „Нивото, което търсим в музиката и сред изпълнителите, най-накрая ще бъде защитено и от достоен инструмент за нашите солисти - пианисти. Когато искаме да сме сред най-добрите, това означава и да даваме най-добрите възможности за изпълнение. Новият инструмент на Софийската филхармония ще бъде със сигурност харесан от звездите, които ще гостуват през следващите сезони.“
 
Филхармонията благодари на българския виртуоз Евгени Божанов, който се нае с нелеката задача да избере най-добрия инструмент от централата в Хамбург. Заради затрудненията в пътуването, породени от пандемията, се наложи роялът да изчака няколко месеца, преди да пристигне в зала „България“.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right