Продължават литературните срещи с носителката на Нобелова награда Олга Токарчук

Продължават литературните срещи с носителката на Нобелова награда Олга Тока

Снимка: Столична община

Вълнуващ 7-часов литературен „колаж“ с участието на носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук очаква жителите и гостите на столицата днес, съобщават от Столична община.   

Началото на „Литературните срещи“ беше дадено още вчера. Днес събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Началото ще бъде поставено с дискусия, в която ще се включат Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Разговорът ще е посветен на границите на изкуствата. Модератор на срещата ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни събития, предлагащи лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата. Във всяка от тях посетителите ще бъдат не просто зрители, но и активни участници. Всеки посетител сам ще избира на кои елементи от програмата да присъства. През останалото време той може да бъде в някоя от тематичните интерактивни или релакс зони.

Публиката ще се запознае с проекта „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и ще види изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветена на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук.

Всеки ще може да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално внимание на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук.

Освен това публиката ще види театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева. Автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална среда на „Литературните срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.

Програмата включва и три литературни четения и срещи с писателите Димитър Кенаров, Йоана Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Никола Петров.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right