Проф. Николай Овчаров: Надявам се при следващия мандат на Фандъкова "Паисий Хилендарски" ще се възстанови

Разкопки на манастира "Паисий Хилендарски" на Урвич

Снимка: БНР

През последните 10 години, благодарение на Столична община разкрихме манастира "Паисий Хилендарски" в Урвич в столичния район Панчарево. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров пред Фокус. Той е категоричен, че в София не взима решенията еднолично, както говорят тези, които искат "да променят статуквото".

"Не става дума само за кмета Йорданка Фандъкова, никой не взема решенията еднолично, а напротив. Минават през иглени уши, през комисии, гласувания и така нататък. Невинаги успявахме, някой път не ни бяха давани средства, но така или иначе все пак със защитени проекти ние все пак разкрихме манастира на "Паисий Хилендарски" в Урвич, край София, до Панчарево", коментира българският Индиана Джоунс по повод предстоящия балотаж за кмет на София.

През септември т. г. държавата прехвърли на Столична община за управление крепостта Урвич в район Панчарево. Това дава още една възможност на Московска 33 заедно с Овчаров дапродължав проучванията и разкриването на историческата стойност на обекта. А целта е да се привлечат повече туристи.

В неделя Йорданка Фандъкова е на втори тур. "Надявам се, че при следващия мандат на Йорданка Фандъкова този манастир ще бъде възстановен и ще стане една от светините край София и също така и репер в отношение на културно-историческия туризъм", надява се археологът.

Овчаров напомни, че преди време върху Софийските хали и на Банята са растели дървета и храсти и изрази надеждата хората да не са късопаметни за тези факти. "Аз знам какво беше преди това. Надявам се софиянци да не са забравили това нещо и да оценят това", припомни Овчаров. Той е категоричен, през последните години пормяната е очевидна.

"Не, на този популизъм и на тази политическа хамелеонщина, която ние виждаме от единия от кандидатите на балотажа", добави той. Професорът заяви, че в сферата на културата и археологията нещата в посока подобрение са не просто видими, а даже забележими от Космоса.

"Видяхме какво се случи с Ларгото в София, за което отново хора, които искат да променят статуквото, за малко щяха да направят така, че то да бъде блокирано в последния момент и държавата да загуби десетки милиони лева. В момента това се прави пред "Шератон" и това ще се превърне в един огромен археологически парк. Под "Света София" в столицата се изгради нещо, което наподобява и може да бъде сравнено единствено и само с подземията на Рим. Това е нещото, което привлича толкова много хора в София и неслучайно София буквално израсна от гледна точка на туризма", каза още професор Овчаров.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right