Проф. Цочо Бояджиев показва свои фотографии в рамките на фестивала "Фотофабрика" в София

Проф. Цочо Бояджиев показва свои фотографии в рамките на фестивала "Фотофаб

Снимка: Цочо Бояджиев

Фотографии на проф. Цочо Бояджиев ще представи галерия КО-ОП в София. Изложбата е озаглавена "Убежище" и ще бъде открита навръх рождения ден на автора - 25-ти септември. Експозицията, част от осмото издание на фестивала "Фотофабрика", може да бъде видяна до 12-ти октомври в пространството на ул. "Янко Сакъзов" 17.

Фотографският свят на твореца Цочо Бояджиев, който ще отбележи своя 70-годишен юбилей, е и неговото убежище. Затова изложбата носи и точно това име. А всеки един от кадрите е запечатал и представя определено преживяване - част от цялата картина на битието.

„Убежище“ е обяснение в любов. Към мъдростта на Създателя, подслонил хората. Към изненадите на света. Към живота и неподправените детайли на всекидневната красота. „Убежище“ е обяснение в любов към Човека“, обяснява директорът на ФотоФабрика Еми Барух.

Изложбата ще бъде домакин и на две премиери. Първата - представяне на книгата „Разговори за фотографското изкуство“, написана в тандем от Николай Трейман и Цочо Бояджиев. В предговора си Георги Лозанов пише: „Невиждана досега книга, която може да се чете като учебник по фотография за напреднали. От нея човек може да научи не само как да прави добра фотография, а и как да правиш добро с фотографията си."

„Разговори за фотографското изкуство“ поставя началото на дългосрочния издателски проект „Думи на фокус“.

Втората премиера, която ще се случи в аурата на изложбата ще бъде премиерата на видео разказа от поредицата „Фото Фигури“, посветен на проф. Бояджиев: „Цочо Бояджиев. Миг от много времена“. Автор на аудио-визуалната творба е Еми Барух.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Той е професор по история на философията в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на редица изследвания върху античната и средновековната философия и култура, на студии, монографии и философски текстове, както и на няколко стихосбирки. Преводач е от старогръцки, латински и немски. Носител е на националната награда „Христо Г. Данов“, голямата награда на Портал Култура, наградата „Златната метафора“, Големия кръст на Суверенния Малтийски орден. Свои фотографии е показвал в индивидуални и групови фотографски изложби, в самостоятелния му албум Pinctum, както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми „Пътят на човека“, „Домът на човека“, „Човешката участ“ и „Сънят на човека“.

Иван Върбанов

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 223 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 781 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Добромир Банев и Богдан Томов с романтична песен за София на Sofi......

Снощи, в навечерието на Деня на София, се състоя галаконцерт на фестивала за поп и рок музика "София" 2021 - Sofia Song,...

Прочети още keyboard_arrow_right