Програма „Навън” с ново направление за творби в периферията на София

Програма „Навън” с ново направление за творби в периферията на София

Снимка: Фейсбук

Стартът на първото издание на „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г.

След големия интерес към първото издание на програма „Навън“ и интерактивната инсталация „Един Човек” на Венелин Шурелов, се обсъжда разширяване на обхвата на програмата в периферията на града,  съобщиха от пресцентъра на СОС.

Предложението на председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева и зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е да се създаде ново направление към програмата, наречено „Открито“.

В подготовката на правилата и съдържателния обхват на новото направление се включиха водещи експерти в областта на визуалните изкуства и изкуството в публична среда. По него ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града.

Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и да бъдат експонирани за не повече от година.

Направление “Открито” на програма “Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи.

Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г., с обявяването на покана за участие, посочваща конкретните локации и нужните документи при кандидатстването. По програма „Навън” се запазва досегашната локация на площадка „Мавзолей”, условията и реда за кандидатстване, както и процедурата по селекция на проектите ще бъдат като в първото й издание.

Процедурата за писмена обществена консултация на новото направление вече приключи, предстои правилата да бъдат обсъдени в постоянните комисии на СОС, а след това предложени.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Фантомът" и "Цигулар на покрива" с очаквано завръщане в Оперетат......

  Две от най-касовите заглавия на Музикалния театър отново се завръщат на сцената. „Фантомът на операта&rdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right