Пролетният концерт на "Бодра смяна" е посветен на Лиляна Бочева

Лиляна Бочева

Снимка: bodrasmyana.bg

Традиционният пролетен концерт на хор „Бодра смяна” тази вечер ще бъде в памет на създателката си Лиляна Бочева. Концерътт е от 19 часа в зала „Бончо Бочев” на ул. „Княз Борис I” №103. На днешната дата се навършват 95 години от рождението на именитата българска диригентка, посветила живота си на първия детски хор у нас.

Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица. Завършва Американския колеж в Симеоново и класа по пиано на проф. Андрей Стоянов в Държавната музикална академия в София. Творческият й път започва със създаването на хор „Бодра смяна“ от нейния именит баща Бончо Бочев. Половината от над 50-годишната биография на хора е свързана изцяло с нейното име.

От 1946 г. тя работи като пианист, от 1974 г. е диригент, а по-късно и главен диригент. Под диригентството на Лиляна Бочева „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове. Осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница. 

Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна“ да участват в оперни постановки на Софийската опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри. Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори.

Бочева си отива от този свят на 20 септември 2005 г.в София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в софийската църква „Свети Седмочисленици“. Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София„. Посмъртно е удостоена с наградата „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right