Пролетният концерт на "Бодра смяна" е посветен на Лиляна Бочева

 • Лиляна Бочева

  Снимка: bodrasmyana.bg

Традиционният пролетен концерт на хор „Бодра смяна” тази вечер ще бъде в памет на създателката си Лиляна Бочева. Концерътт е от 19 часа в зала „Бончо Бочев” на ул. „Княз Борис I” №103. На днешната дата се навършват 95 години от рождението на именитата българска диригентка, посветила живота си на първия детски хор у нас.

Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица. Завършва Американския колеж в Симеоново и класа по пиано на проф. Андрей Стоянов в Държавната музикална академия в София. Творческият й път започва със създаването на хор „Бодра смяна“ от нейния именит баща Бончо Бочев. Половината от над 50-годишната биография на хора е свързана изцяло с нейното име.

От 1946 г. тя работи като пианист, от 1974 г. е диригент, а по-късно и главен диригент. Под диригентството на Лиляна Бочева „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове. Осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница. 

Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна“ да участват в оперни постановки на Софийската опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри. Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори.

Бочева си отива от този свят на 20 септември 2005 г.в София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в софийската църква „Свети Седмочисленици“. Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София„. Посмъртно е удостоена с наградата „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 555
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Смених ограничителите на "Граф Игнатиев" заради безопасността на хората

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" трябва да приключи до края на май. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV. Ако строителните дейности продължат след този период, фирмата изпълнител ще дължи неустойка от близо 200 000 на ден за закъснението. "Въпреки проектантското решение за ограничителите аз се намесих и смених вида им.Направих това заради безопасността на хората. Настоях за такива елементи, които да са сигурни за гражданите и да ограничават движението на трамваите", каза Фандъкова  Кметът подчерта,че в момента "Граф Игнатиев" продължава да е със статут на строителна площадка. И работите на екипите ще продължат до тогава, докато майсторите не изпълнят всички предписания. Фандъкова коментира и казуса с небостъргача на фирма "Артекс". Според нея "Златен век" не е законна сграда, след като главният архитект не е удължил разрешителното за строителство. По-малко от една година се строи незаконно на мястото, допълни тя. Специалистите на Столична община твърдят, че разрешителното е изтекло в края на 2018 г. Било е заложено строителство на доста по-ниска сграда. Към момента е спряно строителството на място. "Към момента няма законово изискване главният архитект Здравко Здравков да изрази официално писмено становище. Не сме институцията, която контролира строежа, а само средата. Отговорността е на ДНСК", подчерта кметът на София.   Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Георги Мишев идва в Столична библиотека с ново издание на „Дунав мост“...

В Литературния клуб на Столична библиотека ще гостува един от съвременните български белетристи, писателя Георги Мишев.Т...

Прочети още keyboard_arrow_right