Радичковите врабчета оживяват в изложба

Ние, врабчетата

Снимка: Facebook - Ние, врабчетата

Близо 15 години след смъртта на Йордан Радичков ще може да видим първата му изложба от рисунки. Тя ще бъде открита на 30 май от 19 часа в галерия София Прес в столицата. Експозицията е и част от събитията за 90-годишнината на Радичков, съобщават организаторите.

Рисунките са предоставени от семейството на писателя, сред тях се нареждат и прословутото Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, смрадовранката с нейното френско списание от 1903 година, Дебелачко, кукувицата, Пешеходеца който си подсвирква с уста и др. За характерният стила на рисуване на Радичков ще разкаже художникът Антон Стайков.

За последните години илюстрациите на “Ние, врабчетата” търпят множество трансформации. До последната книга са видими множество доловими разлики във врабците любимци на всички. Историята за врабчетата е втората детска книга на Йордан Радичков. Излиза за първи път през 1968 година, като година след това е отличена с наградата на Съюза на българските писатели. “Ние, врабчетата” има преводи на чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски, корейски и други езици, като носи любовта и признанието на няколко поколения.

Специално за изложбата ще бъде представено и ново, специално издание на “Ние, врабчетата” по повод 90 години от рождението на Йордан Радичков. Интересното е, че за първи път то ще бъде с твърди корица, а оформлението е дело на художничката София Попйорданова. Творбите може да бъдат разгледани от 30 май до 10 юни в галерия София Прес.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right