Ретроспективна изложба в София ще отбележи 80-ата годишнина на Георги Чапкънов

-

Снимка: Столица.bg

Ретроспективна изложба по повод 80-ата годишнина на скулптора Георги Чапкънов ще бъде открита в Националната художествена галерия в София. Големият художник навърши 80 години на 24 януари.

Изложбата, озаглавена „Чапкънов. Алхимикът“ ще бъде открита на 14 февруари, съобщават организаторите.

Експозицията съдържа над 70 произведения, собственост на художника, от фонда на НХГ, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора, Ямбол и частни колекционери.

Чрез средствата на виртуалната реалност ще бъде представен монументът, посветен на град София. Разположена върху 16-метрова колона, статуята е малко позната в своите детайли и история, разказват от Националната галерия. Откъси от непоказван досега филм на режисьора Тодор Чапкънов показва и процеса по създаването ѝ, който е продължил повече от девет месеца през 2020 г. Куратори на изложбата са Иво Милев и Милко Добрев.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Култура” на Столичната община.

В Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” в столицата пък може да бъде разгледана фотографската изложба “Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов”. Поводът отново е 80-ата годишнина на скулптора. Експозицията се състои от 30 фотографии, които позволяват на зрителите да надникнат в свещеното работно пространство на твореца. Към изложбата е създаден и електронен каталог, който показва различни страни от творческия и технологичен процес на автора, както и представя неговите скулптурни произведения, намиращи се на територията на София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right