С изложба на Захари Каменов галерия „Графикарт“ открива новия сезон

С изложба на Захари Каменов галерия „Графикарт“ открива новия сезон

Снимка: Галерия "Графикарт"

С изложбата „Графика“ на Захари Каменов започва моят арт сезон в столичната галерия „Графикарт“. Експозицията ще бъде открита утре – 27 октомври, и ще остане до края на месец ноември.

Захари Каменов е творец, който работи с различни техники в изкуството, но в основата на неговата душа си остава живописта. Казват, че един живописец трудно става график, но Захари Каменов опровергава тази теза и доказва категорично, че талантът на твореца се изявява в различни направления. Графичните му творби са толкова изящни, че оживеят пред гледащия ги.

В новата си изложба художникът ще покаже как чрез изразните средства на графиката може да бъде описана връзката му с Япония или да бъдат подредени стихове на Борис Христов.

Творбите на автора, които ще бъдат изложени в галерията, са от циклите, посветени на Япония, цикъл „Глина, думи и графика“ по стиховете на Борис Христов, както и фрагментни творби – малки фрагменти, извадени от контекста на негови литографии, печатани през периода 1981 – 1984 г.

 „В началото на 80-те години при отпечатване на една моя литография, литографският камък се счупи и този случай ме провокира да се замисля за „фрагмента“. В по-късните ми графики – дълбок печат именно „фрагмента“ стана основополагащ стилов похват“, казва Захари Каменов.

За творчеството на Захари Каменов концепцията „фрагмент“ е независима от стиловите похвати през годините, а „бялото“ става активен момент в графичния лист, като част от изграждане на цялото естетично пространство. 

За автора:

Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. в гр. Видин. Завършва Национална Художествена академия в София през 1974 г. със специалност „Живопис“.

През 1993 г. заминава за Франция след конкурс „Сите дез-арт“ в Париж. От 1987 година започва да работи трайно с галерии в Япония, в продължение на 15 години. След 1990 г. започва да работи с галерии във Франция, Холандия, Турция. От 1993 г. до днес работи с френската галерия „Север – Изток“.

Той има над 50 самостоятелни изложби в България и по света.

Негови произведения са притежания на: Националната художествена галерия – София, музей за съвременно изкуство – Египет, музей за съвременно изкуство – Ерусалим, музей „Пушкин“ – Москва, фондация „Микети“ – Италия, фондация Жорж Екли – Париж, музей „Курита“ – Токио, музей „Стасис – Мори“ – Отарио, Япония и музей „Уфици“ -  Флоренция, Италия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right