С над 20 000 за 5 години се увеличили читателите на Зелена библиотека

Зелени читални в София

Снимка: Столична библиотека

Над 1000 души посетиха откритите читални в столичните паркове, с които се постави началото на тазгодишната инициатива на Столичната библиотека - Зелена библиотека. Столичани и гости четоха днес в Южния парк и в Градската градина.

Инициативата се провежда за пета година и ще е през август и септември. Броят на читателите е нарастнал с над 20 000 души за тези години. В първото издание те са 32 000 , а днес вече наброяват 55 000 души, коментира директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова. Над 200 безплатни карти са издадени само днес.

"Не сме нечетящи. Напротив. Читателите ни вече след 5 години от 32 000 са 55 000. Най-важното - 280 000 са заетите книги до месец юли от Столична библиотека, което е с 30 000 повече, отколкото през миналата година", коментира директорът, цитиран от БНР.

Целта на зелените библиотеки е насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики. Всяка събота през август и септември гражданите могат да се пренесат в света на книгите сред природата. Имат възможност за директни срещи с писатели, поети и музиканти.

Желаещите могат са се присъединят и към "Споделени книги", да вземат интересна нова или оставят вече прочетена на специални места в парковете. Читателите имат възможност и да ползват мобилната библиотека "Библиобус". В него има над 1500 тома от най-новите книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

Освен летни читални в парковете в "Света Троица", "Гео Милев", "Люлин" и в "Заимов", такива се откриват в парковете в "Дружба" и "Младост".

Графикът на зелени читални през август - ТУК!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right