С „Убийството на един журналист“ започва фестивалът София ДокуМентал

С „Убийството на един журналист“ започва фестивалът София ДокуМентал

Снимка: София ДокуМентал

Третото издание на фестивала София ДокуМентал ще бъде открито на 19 септември в Ларго под купола, с филма „Убийството на един журналист“ на режисьор Мат Сарнецки, съобщават организаторите.

 „Темите на филма са в основата на фестивала от създаването му през 2020 г. – свобода на словото, разследваща журналистика и борба с корупцията. Филмите на София ДокуМентал преминават граници с изключителна смелост и честност, които променят статуквото. Такъв е и филмът „Убийството на един журналист“ на Мат Сарнецки. Режисьорът ни показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. Този филм е своеобразно продължение на изключителната работа на Куциак и ни напомня, че трябва да внимаваме какво се случва и в собствената ни страна“, споделят Мартичка Божилова, директор на фестивала и Еви Карагеоргу, програматор.

В програмата на фестивала са включени 28 филма от България, Франция, Хърватска, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Великобритания, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша, Унгария, Бразилия и САЩ.  

Сред заглавията, зрителите ще могат да видят „Навални“. Документалният филм, прилича повече на шпионски трилър и проследява Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой е отровил Алексей Навални по време на полет от Сибир за Москва през 2020 година.

Филмът „TikTok, Boom“ разглежда огромния успех на първото китайско приложение, което надминава гигантите от Силициевата долина.

Посетителите ще могат да видят и две български премиери. За първи път в България ще бъде показан „Нямаш място в нашия град“. Филмът е първата копродукция на HBO Max за България. Документалният филм-наблюдение на режисьора Николай Стефанов пренася публиката сред футболната агитка на „най-коравия“ град в България — Перник.

Третото издание на международния филмов фестивал ще се проведе между 19-28 септември 2022 г. Зрителите ще могат да гледат документално кино в Дом на киното, Чешки център, Люмиер и на специално създаденото за фестивала Pop up кино в Ларго София.

Фестивалът се организира от Сдружение „Балкански документален център“ и фондация „Конрад Аденауер“, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София. Събитието се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“, Столична община, Посолство на САЩ в България, Бюро на Европейски парламент в България, Държавен културен институт към МВнР , Национален фонд „Култура“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right