Самостоятелна изложба на Aлисия Санчa

Самостоятелна изложба на Aлисия Санчa

Столица.bg

Aлисия Санчa представя „Нишката на Ариадна”

Галерия Астри представя „Нишката на Ариадна- Опит за намиране на решение“- самостоятелна изложба на Aлисия Санчa - пастич, рисунки и картини. Събитието ще се състои на 21 октомври от 17 ч.

Алисия Санча е родена 1950 година в София. Нейни родители са Анелия Людмилова Санча, дъщеря на Мара Карловска и Людмил Стоянов, и Хосе Мария де Санча и Падрос- самият той голям живописец и дълги години сценограф в Сатиричния театър на София. И до днес театърът носи логото, създадено от него.  Алисия е трето поколение художник, а врода им са над двадесет са художниците. Следва живопис и театрална декорация в “Hochschule für Bildende Kunst”, Берлин. Освен че рисува, работи за театъра, илюстрира книги, работила е в психиатрична клиника. Живее и работи във Виена.

Картините от „Нишката на Ариадна- Опит за намиране на решение“ започва да рисува във Виена по време на първата наложена изолация през 2020 и завършва цикъла това лято в Ковачевица, родното място на нейния дядо. Тези ограничения и премествания в пространството отварят и изострят сетивата на изключително ерудирания и чувствителен художник, какъвто е Алисия. Времето работи за нея, а тя насочва нишката на мисълта и търсенията си към извора на натурата си- откъсната от нормалния си живот, сред четирите стени на ателието си във Виена, мисълта поема към детството, прекарано в театъра сред сценографските макети на нейния баща.

Връзката, която прави с гениалните художници от от епохата на Класицизма, Барока и Рококо стила-  Никола Пусен и Антоан Вато я отвеждат до серия пастичи, вплели в себе си именно детските спомени и усещането за нещо вече видяно, преживяно в техните  картини. Респекта към творчеството им е абсолютен. Преминавайки през лабиринта на своите мисли и чувства, през културните наслагвания на поколенията художници в семейството, през собствения й интелект, Алисия изгражда с невероятна лекота и майсторство платната си и в крайна сметка, открива частици от себе си.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right