Със "Сметището" Иван Христов стана "поет на месеца" в Столична библиотека

Със "Сметището" Иван Христов стана "поет на месеца" в Столична библиотека

Снимка: Столична библиотека

Иван Христов е "Поет на месеца", за юли,на "Столична библиотека", а признанието е за книгата му "Сметището", която е петата му, издавана извън границите на България. 

Преди седмица авторът се завърна от Полша, където за пореден път взе участие в международен поетически фестивал и получи петата си издадена извън България книга, триезичния сборник „Wysypisko / The Dump / Сметището” на полски, английски и български, който представлява своеобразна антология с най-доброто от стихосбирките му „Бдин“ (2004), „Американски поеми“ (2013) и „Любовен речник“ (2018). Преводът на полски е дело на Магдалена Питлак, а на английски на Анджела Родел, изданието е на „Институт за градска култура, Гданск“.

Тази книга ще бъде акцентът на събитието от поредицата на Литературния клуб „Поет на месеца“ на 20 юли 2021 г. (вторник) от 18:30 ч. в Американския център на Столична библиотека. За Иван Христов ще говорят поетът, писател, журналист и преподавател Владимир Левчев, литературният критик и журналист Митко Новков и д-р Боряна Владимирова от Института за литература към БАН. Заповядайте!

Иван Христов е роден през 1978 г. Учи в Националната Априловска гимназия в гр. Габрово, специалност Култура, естетика, изкуствознание, която завършва през 1996 г. През 2002 г. завършва българска филология в Софийския университет. Доктор е по нова българска литература към Института за литература БАН с дисертация на тема „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009) и е член на Сдружение на българските писатели и на Българския П.Е.Н.-център. През 2005 г., заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и етномузиколога и преводач Анджела Родел, Иван Христов основава групата за етно-рок поезия „Гологан“ и издава музикалния албум „Опит за запомняне“. През 2012 г. групата престава да съществува. През 2018 г. Петър Чухов и Иван Христов възстановяват част от композициите на групата и издават едноименен албум „Гологан“, който е записан още през 2007 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right