Сатирата отбелязва 100 години от рождението на Радой Ралин

-

Снимка: Facebook

"100 години Радой Ралин – една красива грешка" е името на уникалния спектакъл, с който столичният Сатиричен театър ще отбележи един век от рождението на бележития поет, писател, сатирик и общественик.

Радой Ралин е най-популярният псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов, който е роден на 23 април в Сливен. Завършва гимназия в родния си град през 1941 г., след това записва право в Софийския университет. Изключен е за четене на "леви" стихове. По- късно пък е преследван от Държавна сигурност. Редактор във вестник „Стършел“, „Литературни новини“, в Студията за игрални филми, в Студията за хроникални и документални филми. За кратко издава вестник "Щастливец" през 1992 г. Радой Ралин почина през 2004 г. в София. Остава в историята и в литературата ни като един от най-непримиримите критици на социализма и един от най-острите и същевременно обичани сатирици.

На негово име е наречен площадът пред бившето кино "Изток", близо до дома на сатирика. Там е поставена и негова бронзова фигура, дело на приятеля му, скулптора Георги Чапкънов. Отбелязването на 100 години от рождението му точно в Сатиричния театър не е случайно. Радой Ралин на практика е един от основателите на Сатирата, защото той се създава в резултат на добилите изключителна популярност в началото на 50-те години „Стършелови театрални спектакли”, инициирани от Радой Ралин, Валери Петров и Борис Априлов.

Спектакълът в памет на Радой Ралин ще бъде на 27 април. Той ще включва прожекция на филми, откъси от спектакъл и песни по негови текстове. Йорданка Христова, Хайгашод Агасян и актьори от трупата на Сатиричния театър са сред изпълнителите, благодарение на които ще си спомним за големия писател и общественик Радой Ралин, отбелязват от Сатирата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right