Съветът на директорите: Невъзможно е НДК да бъде приватизиран

Съветът на директорите: Невъзможно е НДК да бъде приватизиран

Снимка: Столица.bg

Съветът на директорите на НДК излезе с официална позиция по повод твърдения на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, че до 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, обяви министърът.

Във връзка с изнесената информация относно състоянието на НДК от министъра на културата проф. Велислав Минеков, внасяме следните разяснения: НДК е регистриран като еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие на 9 май 2011 г. Мотивите за това решение са публикувани в Разпореждане N 1 на МС от същата година.

Загубите на НДК за 10 години - от момента на създаването на дружеството до 01 януари 2021 г. възлизат на:

9,466 млн. лв./общо за периода/ загуби от оперативна дейност

77 млн. лв /общо за периода/ амортизационии загуби

Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация. „Силно сме разтревожени от изказаните съмнения за евентуална приватизация и молим министъра на културата да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка.

В допълнение бихме искали да обърнем внимание, че през годините назад части от НДК са продадени на частни фирми, с което е отнета възможността за икономическо оцеляване на дружеството в тежка ситуация като настоящата,“ се казва в официалното изявление.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Софийски духов оркестър закрива сезона с два концерта в Борисоват......

С два концерта- днес и утре от 19.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина, Софийски духов оркестър ще закрие тво...

Прочети още keyboard_arrow_right