Ще стане ли хипермаркет и сградата на Модерен театър

Сградата на Модерен театър на бул. Мария Луиза 26

Снимка: Кинопамет

Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство мълчат и не дават отговор на предложението на интелектуалци за промяната на статута на сградата на "Модерен театър" - първото кино "Цанко Церковски". Защо се бави обявяването му за паметник на културата от национално значение, питат от сдружение "Кинопамет". В официално писмо до медиите те настояват да бързи мерки за спасяването на имота на бул. Мария ЛУиза, който е в аварийно състояние.

Според "Кинопамет" спешно трябва да се определи статут на недвижима културна ценност от национално значение, защото сградата може да последва съдбата на „Двойната къща на Митови" нa бул. „В. Левски" 19 и „Къщата с кулата" в Лозенец. Месеци наред от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство мълчат.

Сградата, която от години тъне в разруха има статут на недвижима културна ценност от местно значение. В нея през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант" на родоначалника на българското кино – Васил Гендов. А собствениците не полагат грижи за поддръжката й. Доказателство за безотговорното отношение са олющената червена мазилка на фасада, която пада на парчета. Това създава предпоставки и за инциденти и опасност за здравето на минаващите по тротара граждани, алармират от "Кинопамет".

Сградата е в стил виенски сецесион и е построена през 1907 г. по плановете на арх. Димитър Начев. Времето обаче си казва думата и днес е очевидно, че се руши и се нуждае от ремонт и възстановяване. При промяна на статута на "модерен театър" в ценност от национално значение може да спаси зданието от злата участ да бъде сменено предназначението, както се случи с кино „Европа палас" на ул. „Алабин" 35, прогнозират от сдружението.

От "Кинопамет" искат министърът на културата Боил Банов да предложи на Министерски съвет, сегашният собственик на „Модерен театър" да се обещети с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху имоти - частна държавна собственост. Стопанисването и управление на имота на бул."Княгиня Мария Луиза"№ 26 да бъде дадено на Изпълнителна агенция „Национален филмов център" или на Българска национална филмотека. А средствата за ремонт и възстановяване да се осигурят по проект, с който да се кандидатства по оперативните програми на ЕС, презлагат от сдружени "Кинопамет".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right