Синелибри с още специални гости и премиери

Синелибри с още специални гости и премиери

Столица.bg

Програмата на Синелибри продължава до 31 октомври

Програмата на Синелибри 2021 продължава до края на октомври с поредица от вълнуващи срещи и киносъбития, част от които е церемонията по обявяване на най-добрата литературна адаптация за голям екран.

На фона на динамичната обстановка, след дълъг период на несигурност относно възможността гостуването му да се осъществи, нашумелият израелски писател Ешкол Нево все пак пристига у нас, за да представи лично пред българската публика романа си „Три етажа“, претворен на големия екран от италианския режисьор Нани Морети („Стаята на сина“, „Моята майка“). Срещата с писателя е на 16 октомври в кино „Люмиер“ от 19:30 ч. и ще бъде последвана от прожекция на филма. Романът „Три етажа“ (2015) е избран от читателите в Тел Авив за най-добра книга на 2015-а година, печели израелската награда Platinum и награда Wizo във Франция, превръща се в абсолютен хит в Италия и е определен като „хипнотичен бестселър“ от Ню Йорк Таймс.

Венец на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал, който тече под мотото „Божествена комедия“, ще бъде церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма. Президентът на журито Гийом Лоран ще обяви окончателното решение на 21 октомври малко след 19:30 ч. в зала 1 на НДК. Плеядата от адаптации, които си оспорват първото място, е изключително впечатляваща и любопитна. Сред тях е американската продукция „Денят на флага“, в която Шон Пен, освен че е режисьор, си партнира с Джош Бролин, Реджина Кинг, Катрин Уиник и най-вече с талантливата си дъщеря Дилън Пен. Създаден въз основа на автобиографичната книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“ на журналистката Дженифър Вогел, филмът блести с фини актьорски превъплъщения и с трогателна история, чийто развой е непредвидим. За цялостното въздействие допринася и музиката на Еди Ведър, главен вокал и китарист в популярната американска гръндж група Пърл Джем.

Зрителите могат да се възползват и от прожекцията на филма „Фантазии“ на 21 октомври от 17:30 ч. в зала 1 на НДК. Моника Белучи, Карол Буке, Карин Виар, Никола Бедос и Жан-Пол Рув са само част от имената, заради които си струва да се насладите на този зашеметяващ филмов омнибус, посветен на Негово Величество Желанието. Освен с брилянтния си актьорски състав, филмът ще ви плени с елегантната си чувственост и непретенциозност, а заслугата за пикантния диалог е на популярния френски писател Давид Фоенкинос („Две сестри“, „Деликатност“, „Загадката Анри Пик“).

С нетърпение очакваме пристигането на миналогодишния носител на наградата за майсторска литературна адаптация за голям екран Бурхан Курбани, който е част от журито на Синелибри 2021. Режисьорът на „Берлин Александерплац“ - адаптация на един от най-великите романи на XX век – ще се срещне с публиката на 19 октомври в кино „Одеон“, а на 21 октомври, в рамките на тържествената церемония по награждаване на тазгодишните победители в конкурса за най-добра екранизация, ще му бъде връчена статуетката за 2020 година.

Билетите за премиерата на биографичната драма „Влюбеният Айфел“ в присъствието на известната френска сценаристка и писателка Каролин Бонгран, която също е част от журито на фестивала, са вече изчерпани, но филмът за инженерния подвиг на създателя на Айфеловата кула и за страстната любов, която го вдъхновява, има още няколко прожекции до 31 октомври.

Разпродадени са и билетите за предстоящата галавечер на Испания със специалното участие на Алберто Сан Хуан, отличен с няколко престижни награди за ролята си в искрящата комедия „Сантиментално“, но филмът ще има няколко извънредни прожекции поради големия интерес – в културен център G8 и Евро Синема. Специално внимание заслужава френската галавечер на 18 октомври. Тя ще бъде съпроводена с прожекция на интимната драма „Събитието“ – адаптация по мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща травматичните й преживявания във връзка с нелегален аборт през 60-те години. Филмът на френската режисьорка от ливански произход Одри Диван спечели награда FIPRESCI и „Златен лъв“ 2021 от Международния филмов фестивал във Венеция.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right