След 50 години реставрираха паметника на "Кирил и Методий" пред Националната библиотека (СНИМКИ)

photo_library
  • След 50 години реставрираха паметника на "Кирил и Методий" пред Националнат

    Снимка: „Сдружение на фамилния бизнес – България

  • След 50 години реставрираха паметника на "Кирил и Методий" пред Националнат

    Снимка: Сдружение на фамилния бизнес – България

„Сдружение на фамилния бизнес – България“ направи дарение на труд и материали за почистване

След половин век изчистиха и реставрираха паметника на "Св. св. Кирил и Методий" пред Националната бибилотека в София. Седмица преди Националния празник на българската писменост и култура 24 май екип от специалисти извърши консервационно-реставрационна намеса за защитата на най-монументалния от паметниците на Светите братя.

Заслугата е на „Сдружение на фамилния бизнес – България“, което  инициира събирането на дарения сред своите членове – уважавани български семейни компании от различни браншове. За кратко време организацията събра необходимите средства за финансиране на проекта и ангажира реставратори с опит в поддръжката на паметници. Сдружението координира инициативата със собственика на имота Областна управа - област София, Столична община, Министерство на културата и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

За почистването първи писа Столица.bg през миналата седмица.

Излъскаха паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека (СНИМКИ)

Скулптурната композиция, издигната през 1972 г. пред Националната библиотека в София, е дело на скулптора Владимир Гиновски и арх. Иван Иванчев. От поставянето му до днес, монументът не е бил обект на професионална поддръжка – няма данни за консервация и реставрация от какъвто и да било вид.

Сдружението смята за своя мисия грижата за опазването на националното наследство и символите на културната ни памет. Дарителството за реставрацията на паметника е израз на почитта и признателността на нашите членове към непреходното дело на Светите братя“, подчертава адв. Виктор Гугушев, президент на младежката структура на организацията.

Реставрационен екип, воден от скулптура Марин Марков, отстрани повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълни пукнатините в основата на монумента, третира бронзовата отливка с цел превенция и нанесе защитно покритие.

Делото на Светите братя Кирил и Методий е непреходен национален символ на стремежа към просвета и развитие, категорични са от Сдружението. Скулптурната композиция на равноапостолите в София е най-голямата сред общо повече от 80 издигнати в България и чужбина, сочи документалната книга „Българските паметници“ на Иван Първанов. Копие на скулптурата е поставено в двора на българското посолство в Рим.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right