След Лондон Ясен Григор с изложба "Образцов дом" в София

След Лондон Ясен Григор с изложба "Образцов дом" в София

Снимка: Фейсбук

Документалния фотограф След Лондон Ясен Григоров представя в София изложбата си “Образцов Дом” като интимно завръщане към корените си.  Откриването на експозицията е днес на бул. Янко Сакъзов 17 от 18 часа и ще продължи до 10 август т. г.

Илюстрирайки ефектите от дългогодишната сложна социално-политическа ситуация в България, той се изправя срещу чувствата си на антипатия към родната си страна през обектива на документалист, завръщащ се към среда, изпълнена със спомени от детството.

Фотографът   напуска България с всеобхватно чувство на неудовлетвореност през 2017 г., за да преследва своя занаят и кариера в Лондон. През последните четири години срещите му с различни хора от цял свят и от всички обществени положения го вдъхновява да преосмисли и упрекне чувствата си на срам и предубежденията си около обществото, в което е израснал.

Този процес кулминира с завръщането му в регионите, където последиците от социално-политическия климат, от който бяга преди години, се усещат най-силно, за да изследва как хората живеят с реалностите на едно  клептократично правителство в европейската държава, която последна се отвръща от комунизма. 

Поредицата “Образцов Дом” е най-изявената творба на Ясен Григоров до момента, участвайки в множество онлайн изложби, включително “Hidden Histories”, с куратори In Conversation With, “The Rural” от Offspring PhotoMeet, “Exh 05” от списание Floorr, Photograd 2020 Graduate Showcase, изложбата на випуск 2020 BA Photography на Уестминстърския университет по улиците на Лондон, националната билборд кампания, представяща най-добрите творби от фотографския талант за 2020 г., с куратори Free Range, продуцирана от Clearchannel UK и може би най-забележително, спечелвайки 2-ро място в категорията аналогови творби в престижните International Photography Awards.

През Юни 2021, проектът спечели трета награда в BECA Photo Award - най-големият фотографски конкурс в България. Освен да представи творбата за първи път пред Българската публика, триседмичната изложба ще има за цел да стимулира дискусии и да задава въпроси на своите гости, с надеждата да контрибутира към значителна промяна в начина, по който българите се отнасят към националната си идентичност и селските общности. Тя ще бъде допълнена от поредица от сателитни събития, ще имате възможността също така да закупите авторски принтове, предоставяйки както оригинали, така и достъпни издания на показаните произведения на гостите си. Ясен Григоров е фотограф, роден в България и базиран в Лондон. Отличник във випуск 2020 на BA Photography в Уестминстърския университет.

Неговите проекти изследват микрото и макрото, ценейки честността, интимността и автентичността. Творбите му често излизат от утъпкания път и имат за цел да илюстрират как широките обществени и политически тенденции влияят върху живота на малкия човек.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1149 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1371 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Европейския ден на езиците отбелязаха в София...

Със серията „От А до Я“, монтирана на едно от най-оживените места в столицата, беше отбелязан Европейския де...

Прочети още keyboard_arrow_right