Софийска галерия представя избрани творби от частни колекции

Софийска галерия представя избрани творби от частни колекции

Столица.bg

Vivacom Art Hall с изложба на художника Панайот Панайотов

На 26 октомври от 19:00 ч. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 предстои официалното откриване на ретроспективна изложба на художника Проф. Панайот Панайотов „Избрани творби от частни колекции“ /1909-1986/, спомен за личността и неговото творчество, съобщиха от галерията.

Изложените платна ще бъдат разположени в двете зали на галерията. Експозицията ще бъде отворена за посещение от 27.10.21 г. и ще продължи до 06.11.21 г. с вход свободен. Част от творбите му ще могат да бъдат закупени на място в Галерията.

В изложбата ще бъдат представени всички жанрове, в които е творил художника - портрет, пейзаж, натюрморт и фигурална композиция. Основен акцент е  автопортрет на художника, пейзаж “Кошари край Созопол”, „Созопол“, „Италиански пейзаж“,  „Натюрморт с гъби, „Риби“ и др. Ще бъдат показани около 50 картини. Изложба на Проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 год., а извън - 2 изложби в Ямбол в галерия “Жорж Папазов”.

Проф. Панайот Панайотов е роден през 1909 г. в гр. Стралджа. Налага безапелационно таланта си още през първата година като студент в Националната художествената академия. Завършва с отличие във випуска при проф. Никола Маринов, от когото наследява онова странно преклонение пред светлината и тона. През 1951 г. е поканен като преподавател в Художествената академия, където три години е и заместник-ректор, а в периода 1954-1962 г. става ректор. Още докато е бил на свободна практика прави няколко самостоятелни изложби в София, Карнобат и Ямбол. Негови творби участват в общи художествени изложби и са притежание на галерии и колекции в Италия, Германия, Англия, Швеция, САЩ , Русия, Индия и др. Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници на социализма. До края на живота си живее и твори в гр. София. Баща  на двама сина  - Михаил Панайотов Михалев (икономист, дипломат) и Панайот Панайотов - “Пането” (художник и преподавател от Националната художествена академия), който носи неговото име.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right