Софийската филхармония отбелязва рождението Моцарт с концерт

-

Снимка: Софийска филхармония

267 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт ще се навършат на 27 януари. По този повод довечера, 26 януари, в зала "България" Софийската филхармония ще изнесе концерт с творби на австрийския класик.

Диригент на вечерта, посветена на гениалния композитор, е Калина Василева. Младата диригентка избира да се представи пред столичната публика с увертюрата към операта "Театралният директор" и Симфония №35 "Хафнер". Солист в Концерт за пиано и оркестър №15 ще бъде деветокласникът в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - Ивайло Василев, носител на много награди от международни конкурси.

Творбите на Моцарт във всички жанрове са образци на художествено съвършенство и новаторство, припомнят от филхармонията. Съдбата на гениалния композитор също е необичайна - той е обявен за дете-чудо, а славата го съпътства от най-ранна възраст. На четири години учи пиано и се опитва да композира, дори прави опит да напише концерт за две пиана, на шест вече изнася концерти. Животът му като възрастен е изпълнен с проблеми. Изкарва прехраната си, като дава частни уроци по музика. След нея композира само своя „Реквием“, Моцарт умира на 4-ти срещу 5-и декември 1791 г. във Виена.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right