Софийската галерия „Лоранъ” представя изложбата „Образи”

Софийската галерия „Лоранъ” представя изложбата „Образи”

галерия „Лоранъ”

Изложбата е на Христо Берберов

Галерия „Лоранъ” представя изложбата Христо Берберов (1875 – 1948) „Образи” от 22 до 27 ноември 2021. Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, съобщиха от галерията.

„Роден съм на 27 октомври 1875 в гр. Елена като последен член на осемчленното бедно семейство на Иван Билберя и Мария Миланова Грънчарова, които до края на живота си тъй и не можаха да разрешат своя спор, кой от двамата ме е надарил с дарбата да шаря чуждите стени и кепенци по улиците…” – така започва една своя автобиография Христо Берберов (1875 – 1948), разсъждавайки над корените на своя талант.

През 1986 г., близо 40 години след смъртта му, в Националната галерия в София наследниците на художника организират първата и единствена до момента негова самостоятелна изложба. Възпитаник на Кралската академия за изящни изкуства „Албертина” в Торино, той е един от първите български художници с академично образование и активен участник в нашия художествен живот до началото на 20-те години на ХХ век. Последващото му оттегляне, пренасочването му към тихите занимания, свързани с църковната живопис, дългогодишната му работа като учител говорят за личност с особена чувствителност, за която свидетелство намираме и в неговите творби, подбрани в есенната изложба на галерия „Лоранъ“.

Образите, изпълнили салона на галерията, разказват за интимния и фантазен свят на художника. Сред тях намираме маслени творби и рисунки, изработени със забележителна деликатност. Разпознаваме портрети на членове на семейството му, собствен портрет, разнообразни са по техника и сюжети ескизите му – харамии, пастири и самодиви, етюди.

Всички изложени произведения са преминали през раставрационните ателиета. Особен интерес представляват и двете запазени оригинални рамки, възвърнали блясъка си отпреди 100 години.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right