Софийската опера представя „Рейнско злато“ от Вагнер

Софийската опера представя „Рейнско злато“ от Вагнер

Снимка: Софийска опера и балет

Операта ще бъде представена на 10 декември

Софийската опера и балет ще представи операта „Рейнско злато“ от Рихард Вагнер. На 10 декември Евън - Алексис Крист ще дирижира операта "Рейнско злато" от Рихард Вагнер. Само преди броени  дни Евън- Алексис Крист дирижира "Електра" от Рихард Щраус, двете опери са от фестивала "Вагнер-Щраус", който тече в Софийската опера.

През 2010 година с премиерата на "Рейнско злато" се постави начало на тетралогията "Пръстенът на нибелунга", която завърши през 2013 г. Тогава се навършиха 200 години от рождението на композитора Рихард Вагнер.

Целта на директора на театъра, режисьора Пламен Карталов, беше да бъде опроверган предразсъдъкът, че музиката на Рихард Вагнер е само за немски певци. Около убеждението, че всеки добър белкантов певец - а българските са такива, може да пее Вагнер се  обедини екипът на първата постановка от неговата мащабна тетралогия "Пръстенът на нибелунга" - "Рейнско злато". С артистите , за тяхната стилова и езикова подготовка, работи и световноизвестният музикален педагог Рихард Тримборн, смятан за един от най-добрите познавачи на Вагнеровите творби в света. Солистите са избрани между близо 70 кандидати - само българи. "Идеята за този проект тръгна от амбицията да бъде осъществен само с наши артисти, сподели Пламен Карталов. Постановката не е обвързана с време и място на действието - благодарение и на абстрактния метафоричен декор на художника Николай Панайотов, който разчита на въображението, интелигентността и асоциативното мислене на зрителя.

"Тетралогията на гениалния композитор "Пръстенът на нибелунга" е била и остава най-дискутираната работа, между всички, от творчеството на Вагнер. Наистина, може да се нарича „космическа трагедия", изтъква маестро Карталов.

И обяснява: "Тя е базирана на митове и е политическа сага за разрушението на човешкото общество, на мрачен сблъсък и кървави борби между кланове. От един свободен свят на всемирната хармония на природата се ражда злият дух на разрушението. Вагнеровите герои могат да са между нас, да са за съжаление наши съвременници, да са напъхани в нашето общество и в класови борби, познати ни толкова добре. Затова най-съвременният прочит на Вагнер днес е политически, коментира Маестро Карталов."

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right