Софийски музикални седмици: Пламен Кумпиков и Даниела Янева изпълниха песни на Георги Свиридов

Софийски музикални седмици Пламен Кумпиков и Даниела Янева изпълниха песни

Снимка: Даниела Янева и Пламен Кумпиков

Басът Пламен Кумпиков, добре познат в света на операта, и вечно търсещата пианистка Даниела Янева изненадаха столичните меломани с великолепен рецитал от песни на Георги Свиридов в камерната зала „България“ в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Прозвучаха творби, събудили преди време интереса на изпълнители от ранга на Елена Образцова и Дмитрий Хворостовски. Красив, отлично овладян глас, ясна дикция, подходящо облекло и умение да комуникира с публиката – това демонстрира Пламен Кумпиков, направил завидна оперна кариера.Само професионалистите знаят какво означава за един оперен певец в разцвета на силите си да излезе на камерния подиум, където е сам – без партньори, без декор.

Стабилна опора на солиста бе Даниела Янева – акомпанятор, който обича да работи с певци и да им създава условия за максимално добра изява.  Сред слушателите бяха бяха оперната прима от недалечното минало Рени Пенкова и баритонът Георги Петков – професор по вокално майсторство във виенската консерватория „Франц Шуберт“.

Идеята за стилната програма е на Даниела Янева. Тя открива в You tube поемата „Петербург“ в изпълнение на Дмитрий Хворостовски и провокира Пламен Кумпиков да я изпълни за първи път пред българска публика. 

„Петербург“ е ключово произведение за самия Свиридов. Той работи върху музиката близо две десетилетия. В окончателен вид творбата е завършена през 1995-та. Произвучава премиерно във Вигмор хол в Лондон през май 1996-та. Сред слушателите е и самият автор, аплодиран от британските меломани. За „Петербург“ Свиридов използва стихове на Александър Блок, създадени между 1901 – ва и 1914- та. Те пресъздават революцията от 1905-та и последвалите я събития и са наситени с тревожност за съдбата на Русия.

Пламен Кумпиков, солист на операта в Благоевград, известен с участията си по много европейски сцени, умело свива мащабния си глас, за да извади на преден план съдържанието творбите, наситени с дълбока философия. С аплаузи бяха изпратени и песните по стихове на Роберт Бърнс, в които пролича и силното чувство за хумор на певеца. Певецът и пианистката раздадоха автографи на публиката след концерта.

Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right