София е домакин на фестивал за съвременна керамика

Георги Апостолов, "Наполеон"- Наградата за млад автор на Фестивала - 2022

Снимка: СБХ

Ежегодният фестивал на съвременната българска керамика ще бъде открит днес, 25 април.

Въпреки, че само 4 месеца делят предходното издание от настоящото, художниците керамици ще покажат нови произведения, в които изразяват творческите си търсения чрез глината, въздуха, огъня и водата. Четирите елемента са овладени, трансформирани и претворени в нови художествени експонати с характерен професионален почерк от всеки един творец, съобщават от СБХ.

39 керамици ще представят своите произведения, селектирани от петчленно жури за участие в изложбата. В събитието заедно с българските автори участват и художници от Италия и Русия.

В рамките на фестивала ще бъдат връчени и две награди - за млад автор до 30 години и за утвърден автор. Ще бъде отпечатан и каталог на произведенията в изложбата.

„Разнообразието от жанрове и форми днес отново доказа огромния потенциал на керамиката и нейната съвременна проява. Глината е древна и универсална медия и с нея можем да работим като скулптори, живописци или графици – споделя Елена Виденова, секретар на секция „Керамика“ към СБХ. – Имаме удоволствието да поканим сред нас творци, които достойно са представяли и представят керамиката у нас и на международната сцена. Специално участие във Фестивала е отредено на двама автори: обичаната и ценена от всички проф. Ивана Енева (1944 – 2022) и артистът с много мащабни международни отличия и неин ученик Иван Кънчев (р. 1973).“

Тази година Фестивалът се осъщестява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Любопитните ще могат да разгледат изложбата до 12 май в галерията на "Шипка" 6 в столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right