София Грънчарова: Използвам София като вдъхновение

-

Снимка: Столица.bg


София Грънчарова е автор на изложбата "ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове)", която беше открита на 1 септември в Института за съвременно изкуство в столицата. Пред БНР тя разказа за идеята си:

"Търся пресечна точка, среща на мащабите, на усещането на обикновения човек, с неговите размери, в рамките на големия град. Използвам София като материал, като вдъхновение, защото това е градът, който познавам най-добре. Работите, които могат да се видят в изложбата, се отнасят към повечето големи съвременни градове", каза младата художничка.

Тя сподели, че отивайки да живее в чужбина, е мислела, че няма какво повече да открива в София и била убедена, че "интересното е навън". При всяко свое връщане обаче е оценявала града по нов начин.

По думите ѝ трябва да гледаме града, в който живеем с нови очи – като турист или като някой, който просто ходи, наблюдава, няма конкретна цел, не си купува нищо. Просто консумира града чрез зрението си.

Визуалният арт проект, на който е автор София Грънчарова, съдържа отпечатъци от софийски фасади и тротоари.
"С лист хартия, поставен върху съответната плочка или фасада, търках върху листа с молив, както децата си правят отпечатъци на стотинки. Така събрах колекция от текстурите на града. Сканирах ги дигитално и ги напечатах върху хартия за временни татуировки", обясява тя.

Това е четвъртата изложба от проекта "Супер позиции/ Заплитане 2022", който създава нарочна творческа среща между български и чуждестранни художници и куратори, работещи за първи път заедно. Програмата се реализира с финансовото съдействие на Национален фонд "Култура". В случая младата българска художничка работи с утвърденият турски куратор Фират Арапоглу, като заедно преоткриват урбанистичните пластове на София.

Изложбата ще може да се види в столицата до 30 септември.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right