София Грънчарова: Използвам София като вдъхновение

-

Снимка: Столица.bg


София Грънчарова е автор на изложбата "ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове)", която беше открита на 1 септември в Института за съвременно изкуство в столицата. Пред БНР тя разказа за идеята си:

"Търся пресечна точка, среща на мащабите, на усещането на обикновения човек, с неговите размери, в рамките на големия град. Използвам София като материал, като вдъхновение, защото това е градът, който познавам най-добре. Работите, които могат да се видят в изложбата, се отнасят към повечето големи съвременни градове", каза младата художничка.

Тя сподели, че отивайки да живее в чужбина, е мислела, че няма какво повече да открива в София и била убедена, че "интересното е навън". При всяко свое връщане обаче е оценявала града по нов начин.

По думите ѝ трябва да гледаме града, в който живеем с нови очи – като турист или като някой, който просто ходи, наблюдава, няма конкретна цел, не си купува нищо. Просто консумира града чрез зрението си.

Визуалният арт проект, на който е автор София Грънчарова, съдържа отпечатъци от софийски фасади и тротоари.
"С лист хартия, поставен върху съответната плочка или фасада, търках върху листа с молив, както децата си правят отпечатъци на стотинки. Така събрах колекция от текстурите на града. Сканирах ги дигитално и ги напечатах върху хартия за временни татуировки", обясява тя.

Това е четвъртата изложба от проекта "Супер позиции/ Заплитане 2022", който създава нарочна творческа среща между български и чуждестранни художници и куратори, работещи за първи път заедно. Програмата се реализира с финансовото съдействие на Национален фонд "Култура". В случая младата българска художничка работи с утвърденият турски куратор Фират Арапоглу, като заедно преоткриват урбанистичните пластове на София.

Изложбата ще може да се види в столицата до 30 септември.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Представят в София книгата-албум на маестро Живко Петров...

В края на септември предстои софийската премиера на една необикновена книга, дело на маестро Живко Петров, съобщават изд...

Прочети още keyboard_arrow_right